Business Internaţional

Marea Britanie vrea să stabilească reguli "potrivite pentru situaţia noastră" după Brexit

Marea Britanie vrea să stabilească reguli "potrivite...

Autor: Andrei Ionascu, Mediafax

19.12.2017, 16:58 208

"Premierul a spus că este clar care este obiectivul cabinetului: un acord care să garanteze cei mai buni termeni privind comerţul cu UE, care să permită Marii Britanii să stabilească reguli potrivite pentru situaţia noastră şi care facilitează acorduri comerciale ambiţioase cu ţări terţe", a spus purtătorul de cuvânt.

Discuţia între membrii guvernului de la Londra a durat aproape două ore, iar subiectul cel mai disputat a fost aşa-numita "stare finală" a negocierilor pentru Brexit.

Întrebat dacă a existat un acord general cu privire la obiectivele Theresei May, purtătorul de cuvânt a răspuns: "Da, este clar ceea ce vrem să obţinem. Totul a fost stabilit în cadrul unei discuţii bune, clare şi detaliate, în care au existat contribuţii din partea unei largi majorităţi a cabinetului".

Premierul britanic a exclus posibilitatea unui parteneriat economic cu UE modelat după Spaţiul Economic European, obiectivul guvernul fiind obţinerea unui acord mai cuprinzător decât cel semnat între Canada şi Blocul comunitar.

Tot marţi, negociatorul-şef al Uniunii Europene pentru Brexit, Michel Barnier, a precizat că UE nu va accepta un acord comercial care să confere Marii Britanii un statut special.

La 15 decembrie, liderii Uniunii Europene au acordat mandatul pentru următoarea fază a negocierilor privind Brexit cu Marea Britanie, pentru a pregăti discuţiile privind relaţiile viitoare, din punct de vedere comercial şi al securităţii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO