Business Internaţional

Marea Mediterană, cea mai periculoasă rută din lume pentru bărcile cu imigranţi: sute de morţi în ultimii doi ani

Marea Mediterană, cea mai periculoasă rută din lume...

Autor: Iuliana Enache

19.04.2015, 16:08 404

2013

- 3 octombrie - O ambarcaţiune se scufundă în apropiere de insula Lampedusa, în sudul Italiei. Acesta cel mai tragic accident maritim din istoria europeană recentă, cu 366 de cadavre recuperate şi multe alte persoane date dispărute.

- 11 octombrie - O navă se răstoarnă în apele malteze. Autorităţile din Malta şi Italia salvează 186 de persoane, dar aproximativ 200 sunt date dispărute şi cel mai probabil decedate.

2014

- 20 ianuarie - Douăsprezece persoane - nouă copii şi trei femei - au murit după ce o ambarcaţiune cu imigranţi s-a răsturnat în apropiere de insula Farmakonisi în timpul unei încercări a Pazei de Coastă elene de a o remorca spre ţărm.

- 6 februarie - Cincisprezece imigranţi au murit în timp ce încercau să înoate către enclava spaniolă Ceuta de pe coasta nord-africană.

- 5 mai - Cel puţin 22 de persoane, inclusiv patru copii, s-au înecat şi alte şapte au fost date dispărute după ce două bărci cu imigranţi au încercat să intre în Grecia scufundându-se în largul coastelor insulei Samos din Marea Egee.

- 12 mai - Cel puţin 40 de imigranţi sunt declaraţi morţi după ce o navă cu sute de persoane la bord se răstoarnă în apele dintre Libia şi Italia.

- 14 iunie - Autorităţile italiene recuperează cadavrele a zece imigranţi după naufragiul unei nave în largul Libiei.

- 2 iulie - Autorităţile italiene recuperează 45 de cadavre din cala unei nave cu imigranţi, care fusese interceptată pe mare cu câteva zile înainte.

- 20 iulie - Cadavrele a 29 de persoane care au murit cel mai probabil prin asfixiere în interiorul calei unei nave interceptate cu două zile înainte ajung în Malta. Alte două persoane mor în timpul operaţiunilor de salvare şi sunt duse în Italia.

- 21 iulie - Marina italiană susţine că a recuperat dintr-o şalupă cinci cadavre şi 61 de supravieţuitori, care susţin că lipsesc alţi 20 de pasageri.

- 30 iulie - Aproximativ 20 de cadavre sunt recuperate din mare de Paza de Coastă libiană, împreună cu 22 de supravieţuitori care susţin că nava pe care se aflau transporta 150 de persoane.

- 25 august - Peste 220 de imigranţi sunt consideraţi morţi după trei naufragii în largul coastelor libiene şi italiene cu trei zile înainte.

- 15 septembrie - Organizaţia Internaţională pentru Migraţie susţine că 700 de persoane au murit după două incidente majore, inclusiv o scufundare aparent deliberată de către traficanţii de persoane a unei nave cu aproximativ 500 de persoane care se îndreptau spre Europa din Egipt.

- 3 octombrie - În timpul comemorării unui an de la tragedia din Lampedusa, aproximativ 130 de imigranţi sunt consideraţi morţi după scufundarea a două nave în apropiere de coasta libiană.

- 3 noiembrie - Cel puţin 21 de persoane au murit după ce o barcă ce transporta imigranţi s-a răsturnat în Marea Neagră, în largul coastei de nord a Istanbulului.

- 4 decembrie - Paza de Coastă italiană găseşte 16 imigranţi morţi pe o şalupă la 75 de kilometri de Libia şi la 185 de kilometri distanţă de Lampedusa.

2015

- 11 februarie - Agenţia ONU pentru Refugiaţi susţine că peste 330 de imigranţi ar fi murit în patru accidente maritime în largul insulei Lampedusa.

- 4 martie - Paza de Coastă italiană recuperează zece cadavre şi 121 de supravieţuitori după răsturnarea unei nave cu imigranţi la circa 90 de kilometri nord de ţărmul libian.

- 15 aprilie - Salvaţi Copiii susţine că aproximativ 400 de persoane sunt date dispărute într-un naufragiu produs în largul coastei libiene. Nava transporta 550 de persoane atunci când s-a răsturnat, la 12 aprilie. Nouă cadavre şi 144 de supravieţuitori au fost recuperaţi la faţa locului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO