Business Internaţional

Marii indici bursieri din Europa încep să scadă pe măsură ce entuziasmul privind vaccinul dezvoltat de Pfizer şi BioNTech continuă să dispară: Bursa de Paris scade cu 1,5%, iar Bursa din Frankfurt cu 1,4%. La Bucureşti, indicele BET a scăzut până acum cu peste 0,9%

Marii indici bursieri din Europa încep să scadă pe...

Autor: Eduard Ivanovici

12.11.2020, 17:13 872

Principalii indici din Europa încep să piardă din avântul câştigat zilele trecute, în condiţiile în care optimismul generat de anunţul companiilor Pfizer şi BioNTech continuă să dispară.

În Anglia, indicele FTSE 100 a scăzut cu aproape 1%, în timp ce grupul Rolls-Royce şi gigantul aeronautic IAG au înregistrat un minus de 7,7% şi, respectiv, 4%.

Indicele german DAX a raportat o scădere de 1,4%, iar indicele bursei franceze CAC 40 a scăzut cu 1,51%.

În Spania, IBX a înregistrat un minus de 1,08%, în timp ce FTSE MIB – indicele de referinţă al Borsa Italiana – a scăzut cu peste 1,09%.

Marile burse europene au deschis în teritoriu pozitiv şedinţa de tranzacţionare de luni, prima după victoria lui Joe Biden din Statele Unite, aprecierile extinzându-se în urma ştirii potrivit căreia vaccinul dezvoltat de producătorul american de medicamente Pfizer şi firma germană de biotehnologie BioNTech ar oferi o eficienţă de circa 90%.

Până la această oră, indicele BET al Bursei de Valori de la Bucureşti a scăzut cu 0,91%.

„Nu ar trebui să rămânem cu iluzia că recuperarea economică va avea loc peste noapte (...) Va dura cel puţin un an până ne vom întoarcere la nivelurile de creştere pre-coronavirus ale produsului intern brut (PIB). Vor mai dura aproximativ doi ani până vom ajunge la rata şomajului şi nivelul de creştere de dinainte de criză, aşa că ne confruntăm cu o recuperare îndelungată”, a declarat ieri Axel Weber, preşedintele UBS, una dintre cele mai mari bănci din Europa.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO