Business Internaţional

Marii investitori americani în obligaţiuni aşteaptă "falimentul" Greciei

Marii investitori americani în obligaţiuni aşteaptă la cotitură „falimentul“ Greciei

Mohamed El-Erian, director general al PIMCO: Pentru următorii trei ani, vom vedea diferite economii rezolvându-şi problemele. Pentru economiile europene, în special cea elenă, rezolvarea va lua forma intrării în incapacitate de plată

Autor: Bogdan Cojocaru

23.06.2011, 00:04 1948

Parlamentul grec a acordat în noaptea de marţi spre miercuri votde încredere guvernului elen, netezind astfel calea către adoptareaunor noi măsuri de austeritate fără de care Atena nu poate primi dela creditorii externi noi ajutoare financiare, necesare pentru aevita o intrare în incapacitate de plată a datoriilor scadente lunaviitoare, scrie Financial Times.

Cu toate acestea, şeful celui mai mare fond de investiţii înobligaţiuni la nivel mondial, PIMCO, apreciază că Grecia, dar şialte economii europene nu au altă cale pentru a-şi rezolvaproblemele decât să intre în default.

"Pentru următorii trei ani, vom vedea diferite economiirezolvându-şi problemele. Pentru economiile europene, în specialcea elenă, rezolvarea va lua forma intrării în incapacitate deplată", a spus Mohamed El-Erian, directorul general al PIMCO, citatde agenţia de presă Thomson Reuters.

Investitorul nu a indicat la ce alte economii, în afară de cea aGreciei, se referă. El-Erian şi-a mai exprimat anterior părerea căGrecia va intra în incapacitate de plată, apreciind că Europa riscăsă arunce miliarde de euro pe fereastră pompând fonduri în economiabolnavă elenă, de teamă că restructurarea datoriilor va lovibăncile europene.

"Nu s-a făcut nimic pentru a stimula creşterea. Niciun indicatorprivind economia grecească nu a arătat ceva solid", a subliniatEl-Erian.

Despre eventualele implicaţii la nivel global ale intrăriistatului elen în default, şeful PIMCO crede că sunt şanse mici caacest eveniment să declanşeze o nouă criză financiară.

"Irlanda, Portugalia, Italia şi Spania ar trebui să fieimplicate. Dar Grecia, de una singură, este prea mică pentru a aveaun impact economic", a spus El-Erian. PIMCO are sub administrareactive de 1.300 de miliarde de dolari şi este unul dintre cei maimari creditori privaţi ai SUA.

La rândul lui, Horacio Valeiras, directorul principal deinvestiţii al fondului Allianz Global Investors Capital (AGIC),prezice că Irlanda şi Portugalia, de asemenea ţări forţate de crizadatoriilor să ceară ajutoare financiare externe, nu au altă caledecât să-şi restructureze datoriile. PIMCO şi AGIC sunt unităţi aleasigurătorului german Allianz.

"Nu investim în Grecia, Irlanda, Spania şi Portugalia", a spusValeiras, subliniind că un default al Greciei este inevitabil.

Guvernul grec a obţinut încrederea parlamentului cu 155 devoturi fa­vorabile din 300. Toţi parlamentarii opoziţiei prezenţi,143, au votat împotrivă.

Premierul grec George Papandreou a cerut un vot de încrederepentru a strânge rândurile majorităţii în vederea unui vot, până la30 iunie, pentru un nou plan de austeritate şi de privatizăricrucial supravieţuirii financiare a ţării, de 78 miliarde euro,care include printre altele impunerea unui impozit de criză pesalarii, potrivit Bloomberg.

Votul de încredere dat guvernului grec de parlament vine după celiderii europeni au dat Greciei un ultimatum de două săptămânipentru acceptarea unui pachet de austeritate pe cinci ani, în cazcontrar Atena neprimind o tranşă de 12 miliarde de euro aprogramului de ajutor de urgenţă de 110 miliarde de euro stabilitanul trecut de Uniunea Europeană şi de Fondul MonetarInternaţional. Fără aceste fonduri, Grecia ar rămâne fără bani lunaviitoare, iar liderii europeni se tem că defaultul statului elen vatrimite unde de şoc în sistemul financiar global. Oficialiieuropeni lucrează la un al doilea program de salvare pentru Grecia,a cărui valoare este estimată la 120 miliarde euro şi ar asigurastatului finanţare până în 2014. Preşedintele Comisiei EuropeneJose Manuel Barroso a declarat recent că UE ar putea ajuta lastimularea economiei greceşti printr-o plată anticipată a unuimiliard de euro din fondurile comunitare alocate Atenei printr-unprogram destinat reducerii decalajelor economice şi sociale dinUniune, potrivit Ekathimerini.

Cinci scenarii ale deznodământului crizeigreceşti

  • 1. Noile ajutoare au succes

Nervozitatea pieţelor s-ar putea calma dacă UE stabileşte un noupachet de ajutoare pentru Grecia, de 120 de miliarde de euro, scrieBBC News. Fondurile vor da timp statului elen să restructurezeeconomia, să majoreze veniturile din taxe şi impozite şi, eventual,să revină pe pieţele comerciale de creditare. Noul pachet estenecesar deoarece agenţiile de evaluare financiară au retrogradatratingurile obligaţiunilor suverane greceşti atât de mult încâtAtena nu-şi mai permite să împrumute de pe pieţele financiare.

  • 2. Guvernul elen se prăbuşeşte

Deşi a trecut de votul de încredere, premierul George Papandreouse chinuie să atragă sprijinul politicienilor şi populaţiei, încondiţiile în care programul său de austeritate l-a făcutnepopular. Papandreou şi-a înlocuit recent ministrul de finanţe însperanţa că va reduce tensiunile din propriul partid, Pasok, deorientare socialistă. În cazul în care tensiunile din partid seamplifică şi Papandreou nu mai beneficiază de spijinul propriiloroameni, iar influenţa opoziţiei creşte, incertitudinile politicevor avea consecinţe grave. UE şi FMI vor îngheţa probabilfondurile, vitale, destinate Greciei.

  • 3. O intrare în incapacitate de plată "maispecială"

Dacă Grecia nu-şi va putea onora obligaţiile de plată adatoriilor, Atena va trebui să spună creditorilor că vor primi maipuţini bani decât au dreptul. Acest proces poartă denumirea derestructurare a datoriilor. Pentru ca procesul să funcţioneze,deţinătorii de obligaţiuni va trebui să accepte pierderile - înlimbajul pieţelor, "un haircut". Dacă înţelegerile sunt negociateordonat, soluţia ar putea avea succes, dar ar reduce apetitulinvestitorilor pentru noi achiziţii de obligaţiuni. O problemă arfi că dacă agenţiile de rating vor califica restructurarea cadefault, costurile finanţării de pe pieţe vor creşte şi pentru altestate cu probleme din zona euro.

  • 4. Grecia iese din zona euro, cel puţin pentru ovreme

Apartenenţa la zona euro nu permite Greciei să-şi îmbunătăţeascăcompetitivitatea prin devalorizarea monedei naţionale. Uniianalişti au propus ideea că Grecia ar putea scăpa de probleme dacăar părăsi pentru un timp uniunea monetară. Ar fi ca şi cum Atenaşi-ar lua "o vacanţă" fără euro, revenind atunci când este mai binepregătită. În acest scenariu, Grecia va readopta drahma, la cursulde schimb de o drahmă pentru un euro. Moneda naţională va fi apoidepreciată, iar Grecia va adopta din nou euro când cursul va fi de1,3 drahme pentru un euro. O astfel de măsură va reduce costurilecu munca şi va stimula exporturile, dar va duce la creştereadatoriilor.

  • 5. Intrarea în incapacitate de plată

O intrare "brută" a Greciei în incapacitate de plată ar aveaconsecinţe mai grave decât au avut default-urile Rusiei, din 1998,şi al Argentinei, din 2001, la un loc. Efectele ar fi resimţite înprincipal de economiile majore ale Europei, care sunt şi creditoriimportanţi ai statului elen. Băncile germane şi franceze, pentru cădeţin circa 70% din datoria elenă, vor fi lovite dur. Va avea desuferit şi credibilitatea BCE, cu implicaţii negative pentruinvestiţiile străine din zona euro. Un default ar putea duce lafaliment băncile greceşti, care deţin un sfert din obligaţiunileguvernului. Pentru Europa, principalul risc este contagiunea,statele cu probleme găsind tot mai greu acces la finanţare de pepieţe.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO