Business Internaţional

Marii învingători ai pandemiei: Pfizer şi Moderna ar putea câştiga 32 de miliarde de dolari din vânzarea vaccinurilor anti-coronavirus

Marii învingători ai pandemiei: Pfizer şi Moderna ar...

Autor: Eduard Ivanovici

19.12.2020, 18:01 579

Analiştii de pe Wall Street estimează că veniturile înregistrate de Pfizer şi Moderna ar putea creşte în 2021 cu 32 de miliarde de dolari datorită distribuirii vaccinurilor pentru COVID-19, scrie CNN.

Totodată, imaginea companiilor se va îmbunătăţi semnificativ în condiţiile în care cele două firme americane au ajutat la oprirea celei mai grave pandemii din ultimul secol.

Banca Morgan Stanley crede că Pfizer va raporta anul viitor o creştere de 19 miliarde de dolari, cu peste 18 miliarde mai mult decât veniturile raportate în 2020. De asemenea, veniturile gigantului farmaceutic vor creşte datorită vaccinului dezvoltat împreuna cu germanii de la BioNTech cu 9,3 miliarde de dolari în 2022 şi 2023.

În timp ce acţiunile Pfizer au crescut cu doar 12% anul acesta, BioNTech a înregistrat un plus de 300%, capitalizarea companiei ajungând astfel la aproape 30 de miliarde de dolari.

În plus, acţiunile Moderna vor termina anul cu un plus de peste 700%, iar Morgan Stanley estimează că jumătate din valoarea de piaţă a firmei se datorează vaccinului.

Goldman Sachs, una dintre cele mai mari bănci din Statele Unite, spune că Moderna va raporta o creştere de 13,2 miliarde de dolari anul viitor. Prin contrast, compania a generat vânzări de 60 de milioane de dolari în 2019.

„Recuperarea economică va fi puternică din punct de vedere istoric. Dar s-ar putea ca mulţi oameni să nu simtă efectele şi ne vom confrunta în mod categoric cu alte obstacole şi incertitudini”, spune Bem May, directorul diviziei de cercetare din cadrul Oxford Economics.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO