Riscurile ca lumea să treacă la un regim cu o inflaţie mai ridicată sunt în creştere, forţând marile bănci centrale ale lumii să renunţe la strategiile din ultimii 20 de ani. Acesta a fost unul dintre mesajele cheie lansate de preşedintele Fed Jerome Powell şi preşedinta BCE Christine Lagarde în contextul dezbaterilor privind modalităţile de abordare a presiunilor inflaţioniste persistente şi creşterii mai lente, scrie Reuters.
„Nu cred că vom reveni la un mediu caracterizat de o inflaţie scăzută“, a declarat Lagarde în cadrul forumului anual din Sintra, Portugalia.
„Sunt forţe care au fost descătuşate de pandemie, de masivul şoc geopolitic cu care ne contruntăm, iar acestea vor schimba peisajul în care operăm“, a adăugat şefa BCE. Comentariile sale împreună cu cele ale lui Powell şi ale guvernatorului Băncii Angliei Andrew Bailey înseamnă că ar putea urma o transformare dramatică a politicii monetare.
Reducerea inflaţiei la nivel mondial va fi dureroasă şi ar putea chiar zdrobi creşterea, dar măsurile legate de atingerea acestui obiectiv trebuie aplicate rapid, au declarat şefii marilor bănci centrale.
Gestionarea politicii monetare pentru evitarea unei recesiuni în SUA este posibilă, a subliniat Powell.
Fed a majorat dobânzile cu 75 de puncte de bază în iunie, cea mai amplă majorare din 1994, şi a semnalat că ar putea proceda la fel în iulie. Pentru Powell şi colegii săi, o concluzie că inflaţia riscă să urce şi mai sus ar putea anunţa o politică şi mai agresivă însă.
BCE a anunţat la rândul său majorări de dobânzi atât în iulie, cât şi în septembrie.
Carmen Reinhart, economist-şef al Băncii Mondiale, a declarat recent că este sceptică în ceea ce priveşte capacitatea economiei americane şi a altor economii de a evita o recesiune, având în vedere inflaţia în accelerare, majorările dramatice de dobânzi şi încetinirea creşterii din China.
Criza financiară mondială din anii 2008-2009 a afectat mai multe economii avansate, iar la acea vreme China reprezenta un motor important de creştere, însă această criză este mult mai amplă, iar creşterea chineză nu mai este alcătuită din două cifre, a arătat Reinhart.
Banca Mondială şi-a redus recent proiecţia de creştere a economiei mondiale cu aproape o treime la 2,9% pentru 2002, avertizând că războiul din Ucraina a amplicat impactul pandemiei şi că multe ţări se află acum în faţa recesiunii.
Reinhart a subliniat că administraţia Biden nu a fost singura care a estimat greşit amploarea riscului legat de inflaţie, remarcând că Fed-ul, FMI şi alţii au avut poziţii similare, deşi Banca Mondială a avertizat timpuriu că inflaţia reprezintă un „risc real“.