Business Internaţional

Marile bănci centrale ale lumii se întrec în majorări cât mai mari de dobânzi. Cât de sus va merge BCE?

Marile bănci centrale ale lumii se întrec în majorări...

Autor: Catalina Apostoiu

20.09.2022, 22:59 304

Banca centrală a Suediei a majorat dobânzile cu un întreg punct procentual, până la 1,75%, averti­zând că vor urma noi astfel de acţiuni în contextul luptei împotriva inflaţiei. Banca Angliei se gândeşte să opere­ze cea mai amplă majorare de do­bânzi din ultimii 33 de ani în acelaşi context, cât şi în cel al scăderii încre­derii în activele britanice. Banca cen­trală americană este aşteptată să-şi crească dobânda de referinţă cu cel puţin 0,75% pentru a treia oară con­secutiv şi îşi va susţine discursul agresiv cu proiecţii privind dobânzile. Între timp, strategii BCE fac declara­ţii contradictorii privitoare la cât de agresiv vor fi majorate dobânzile.

Majorarea de dobânzi operată de banca centrală suedeză a fost cea mai agresivă din 1992. Inflaţia din Suedia a atins 9%, un maxim pe 30 de ani, în august, efectele scum­pirii dramatice a energiei resimţindu-se la nivelul întregii economii, no­tea­ză Reuters.

Majorările de dobânzi vor conti­nua în pofida estimărilor potrivit că­rora economia suedeză se îndreaptă către un declin pronunţat, sau chiar rece­si­u­ne. Riksbank a anticipat că PIB-ul se va contracta cu 0,7% anul viitor.

Banca Angliei va analiza în a­ceastă săptămână posibilitatea de a aplica cea mai amplă majorare de do­bânzi din 33 de ani ca reacţie la ac­celerarea inflaţiei şi scăderea în­crederii în activele britanice, potrivit Bloomberg.

Cu preţurile urcând de cinci ori mai rapid decât ţinta de 2% a băncii şi cu lira sterlină depreciindu-se a­proa­pe zilnic, strategii sunt sub pre­siune să accelereze ritmul înăspririi politicii monetare.

Oficialii băncii centrale america­ne (Fed) sunt de asemenea presaţi să demonstreze că intenţiile le sunt se­rioase când vine vorba de combate­rea inflaţiei prin susţinerea retoricii agre­si­ve cu un nou set de proiecţii privind dobânzile ce vor fi publicate în această săptămână, scrie Financial Times.

Fed-ul este aşteptat să scum­peas­că creditul cu cel puţin 0,75 de puncte bază pentru a treia oară con­secutiv, dobânda de referinţă ur­mând astfel să urce la 3-3,25%.

În ceea ce priveşte Banca Centrală Europeană, doi strategi ai acesteia şi-au exprimat păreri opuse cu privire la amploarea viitoarelor majorări de dobânzi ale băncii, sugerând o oarecare divergenţă în legătură cu oportunitatea repetării majorării de 0,75 de puncte bază de săptămâna trecută, relatează Reuters.

Vicepreşedintele BCE Luis de Guindos şi guvernatorul băncii centrale portugheze Mario Centeno au părut să aibă poziţii diferite legat de viitoarele majorări de dobânzi. De Guindos a declarat că BCE ar trebui să acţioneze în continuare cu determinare, în timp ce Centeno a arătat că banca centrală ar trebui să facă „paşi cât mai mici posibili“ în majorarea dobânzilor pentru a nu destabiliza economia.

Bănci printre care Deutsche Bank şi Bank of America se aşteaptă la o nouă majorare de dobânzi de 75 de puncte bază din partea BCE în cadrul şedinţei de politică monetară din 25 octombrie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO