Business Internaţional

Marile bănci centrale nu văd semne de recesiune, chiar dacă economia mondială încetineşte

Marile bănci centrale nu văd semne de recesiune, chiar dacă economia mondială încetineşte

Autor: Anca Dumitrescu

12.09.2011, 22:14 380

Marile bănci centrale nu văd semne ale unei recesiuni mondiale şi nu au planuri pentru măsuri concertate de susţinere, chiar dacă ritmul de dezvoltare încetineşte, transmite Reuters.

Băncile centrale sunt pregătite să suplimenteze lichidităţile dacă va fi nevoie, a declarat luni preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, care a prezidat discuţiile de la o reuniune a Băncii pentru Reglemente Internaţionale.

El a adăugat că nu existe semne de deflaţie în economiile dezvoltate.

"Nu cred că recesiunea este în cărţi, dar vedem o încetinire faţă de ce am observat în ultima perioadă", a spus Trichet într-o conferinţă de presă.

El a adăugat că s-au amplificat riscurile de încetinire a creşterii economiei mondiale.

Pieţele de capital au scăzut puternic luni, iar acţiunile europene au atins minimul ultimelor 26 de luni, parţial ca reacţie la eşecul miniştrilor de Finanţe din ţările membre ale G7 de a prezenta un plan de măsuri concrete pentru redresarea economiei mondiale.

Temerile legate de un default (incapacitate de plată) al Greciei s-au amplificat după ce membrii coaliţiei de centru-dreapta condusă de cancelarul gemran Angela Merkel au început să vorbească deschis despre această posibilitate.

În plus, demisia germanului Juergen Stark din funcţia de economist şef al BCE a scos în evidenţă diviziunile referitoare la soluţiile de rezolvare a problemei Greciei, care a anunţat că mai are lichidităţi pentru câteva săptămâni.

Trichet a cerut decidenţilor să aplice rapid hotărârile deja adoptate, inclusiv cea din 21 iulie privind un al doilea plan de susţinere a Greciei.

Creditorii internaţionali au ameninţat săptămâna trecută să nu vor acorda Greciei a şasea tranşă de împrumut, de circa opt miliarde de euro, întrucât statul elen nu a respectat ţintele bugetare.

"Toate instituţiile cer Greciei să îşi respecte integral angajamentele", a spus Trichet.

În privinţa deciziei Băncii Elveţiei de a stabili un plafon maxim pentru franc de 1,2 unităţi pentru un euro, după ce moneda s-a apreciat cu 20% în acest an din cauza crizei, Trichet a spus că participanţii la reuniune au înţeles decizia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO