Business Internaţional

Marile companii europene încep să simtă dur războiul politic dintre Vest şi Rusia

Rusia este una din pieţele cu cea mai mare creştere pentru producătorii occidentali de ţigarete şi bere. În Rusia peste 40% din populaţie fumează

Rusia este una din pieţele cu cea mai mare creştere pentru producătorii occidentali de ţigarete şi bere. În Rusia peste 40% din populaţie fumează

Autor: Bogdan Cojocaru

08.05.2014, 00:04 3012
Conflictul politic dintre statele occidentale şi Rusia şi problemele economiei ruseşti încep să lovească dur mai multe companii europene mari printre care banca franceză Société Générale şi producătorul danez de bere Carlsberg, scrie The Wall Street Journal.

SocGen a anunţat ieri că reevaluarea în scădere cu 525 de milioane de euro a operaţiunilor din Rusia a contribuit la reducerea cu 13% a profitului net în primul trimestru, în timp ce Carlsberg şi producătorul britanic de ţigarete Imperial Tobacco Group acuză scăderea vânzărilor din Rusia şi deprecierea rublei de diminuarea profitului şi avertizează că aceste probleme vor pune presiuni pe venituri tot restul anului.

Producătorii de bere şi cei de ţigarete sunt afectaţi de înăsprirea reglementărilor de pe piaţa berii şi a tutunului cu mult înainte ca Rusia să anexeze Crimeea. Însă tensiunile politice dintre Moscova şi capitalele occidentale apărute după invazia rusească au presat şi mai mult rubla şi au împins economia rusească spre rece­siune. Semne că declinul se accentuează au venit de la HSBC, una dintre cele mai mari bănci europene. Un indice calculat de analiştii băncii sugerează că activitatea furnizorilor de servicii şi a producătorilor industriali ruşi a înregistrat în aprilie cea mai abrupă scădere de după mai 2009.

Înrăutăţirea perspectivelor economiei Rusiei au întunecat estimările de venituri ale multor companii mari europene, care până recent au folosit această piaţă ca motor de creştere.  

Société Générale este a treia bancă în funcţie de mărime din Franţa. Profitul net al acesteia s-a redus de la 364 milioane de dolari în primul trimestru al anului trecut la 315 mil. dolari anul acesta. Banca a motivat scăderea prin ampli­ficarea incerti­tu­dinilor politice, prin economia anemică şi prin slăbiciunea rublei. SocGen deţine una dintre cele mai mari bănci private din Rusia, Rosbank. Francezii au cumpărat cu 634 milioane de dolari 20% din Rosbank în 2006, în speranţa că vor putea stabili un cap de pod pe o piaţă promiţătoare. De atunci, SocGen a cheltuit peste 4 miliarde de euro pentru a-şi majora la 99,4% parti­cipaţia la banca rusească. Însă operaţiunile ruseşti au ajuns să contribuie cu doar 5% la veniturile grupului. Ares­tarea, anul trecut, a CEO-ului de la Ros­bank Vladimir Golubkov, acuzat de mitui­rea autorităţilor ruse, subliniază proble­me­le francezilor în Rusia. Profitul opera­ţional al subsidiarei ruseşti a scăzut de la 61 de milioane de euro în primele trei luni ale anului trecut la 7 milioane de euro anul acesta.

 

Tutunul şi alcoolul din Occident nu mai au piaţă bună în Rusia

Carlsberg şi-a înrăutăţit perspectiva de profit pentru anul acesta pentru a reflecta fragilitatea situaţiei economice din Rusia şi deprecierea rublei. Carlsberg este al patrulea producător de bere ca mărime la nivel mondial şi are o expunere semni­ficativă la piaţa rusească, cea mai mare din portofoliul grupului. Carlsberg a raportat pentru primul trimestru venituri nete în scădere cu 14% în Europa de Est. Profitul operaţional la nivel de grup s-a redus cu o treime. „În perspectivă este inclusă o situaţie macro mai incertă în Rusia şi Ucraina“, se arată într-un raport al gru­pului. Întreruperile în Ucraina până pe 31 martie au fost limitate, însă producătorul de bere a fost nevoit să-şi întrerupă acti­vitatea în lunile următoare. De asemenea, preţurile au fost majorate cu 5-6% după ce guvernul a majorat accizele cu 43% la începutul lunii mai.

Anheuser-Busch InBev, cel mai mare producător de bere la nivel mondial, a anunţat tot ieri că vânzările din Rusia au scăzut în volum cu 10% în ultimele trei luni. Luna trecută, Heineken, din Olanda, a raportat reducerea cu 37% a profitului net din primul trimestru şi a acuzat „condiţiile dificile din Rusia“ printre alţi factori.

Profitul Imperial Tobacco a fost, de asemenea, lovit de problemele din Rusia, una dintre pieţele cu cea mai mare creştere şi o ţară unde 40% din populaţie fumează. Anul trecut, guvernul rus a interzis fumatul în multe spaţii publice, a interzis vânzarea de ţigarete la chioşcurile stradale şi a majorat cu până la 40% accizele pe pro­dusele din tutun.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO