Business Internaţional

Marile companii petroliere americane, încântate de victoria lui Donald Trump

Marile companii petroliere americane, încântate de...

Autor: Mediafax

10.11.2016, 12:57 485

Cotaţiile acţiunilor celor mai multe companii din industria energiei din Statele Unite au crescut după aflarea rezultatului alegerilor prezidenţiale.

Exxon Mobil, cea mai mare companie petrolieră americană, a anunţată că se aşteaptă din partea administraţiei Trump să bazeze pe "date ştiinţifice riguroase" în ceea ce priveşte introducerea de noi reglementări.

Exxon a fost criticată de activiştii de mediu care spun că firma ar fi indus în eroare publicul şi investitorii în legătură cu efectele încălzirii globale.

În timpul campaniei, Donald Trump, preşedintele ales al Statelor Unite, a declarat că nu crede în schimbările climatice realizate de om şi consideră că teoria încălzirii globale este o înşelăciune.

Acţiunile Exxon au avansat miercuri cu aproximativ 1%, în timp ce titlurile Chevron au crescut cu 0.3%.

În perioada administraţiei Obama, firmele din domeniul energiei s-au plâns că reglementările de mediu îngreunează dezvoltarea industriei şi se aşteaptă că noul preşedinte să elimine unele dintre aceste restricţii.

În timpul campaniei electorale, Donald Trump a promis ca va anula Legea Apelor Curate a Agenţiei americane de Protecţie a Mediului, pe care industria o consideră drept o tentativă de reglementare a operaţiunilor de fracturare hidraulică pentru exploatarea petrolului şi gazelor de şist.

"Aşteptăm cu nerăbdare ca preşedintele Trump să facă ceea ce a promis, adică să anuleze multe din reglementările oneroase care au afectat industria noastră în timpul preşedinţiei Obama," a declarat Harold Hamm, directorul executiv al companiei petroliere Continental Resources.

Politicile energetice ale lui Trump nu au fost detaliate. Trump declara că este în favoarea eliminării reglementărilor din sectorul petrolier, deschizând regiunile federale pentru forare şi promiţând să reactiveze proiectul unei conducte de petrol transcanadiană şi transamericană şi să sprijine industria de cărbune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO