Business Internaţional

Marile companii petroliere occidentale se intorc in Irak

23.06.2008, 19:13 25

Exxon Mobil, Shell, Total si British Petroleum se afla in faza finala a negocierilor cu autoritatile irakiene pentru reluarea operatiunilor in Irak, la 36 de ani dupa ce si-au pierdut concesiunile petroliere, prin nationalizare, odata cu venirea la putere a presedintelui Saddam Hussein.
Cele patru grupuri, impreuna cu Chevron si alte companii mai mici, negociaza cu Ministerul Petrolului din Irak obtinerea unor contracte, fara licitatie, in vederea exploatarii celor mai mari zacaminte ale tarii, potrivit unor oficiali irakieni si unui diplomat american.
Acordurile, care ar putea fi anuntate la sfarsitul acestei luni, vor pune bazele primelor contracte mari ale unor companii importante in Irak, dupa inlaturarea de la putere a lui Saddam Hussein.
Atribuirea contractelor fara licitatie este un fapt neobisnuit in sectorul de profil, iar ofertele grupurilor mentionate au fost preferate propunerilor avansate de alte peste 40 de companii, inclusiv din Rusia, China si India. Contractele, pe termen de 1-2 ani, sunt relativ mici comparativ cu standardele din sector, dar confera companiilor un avantaj la licitatiile pentru proiectele viitoare in Irak.
Cresterea veniturilor companiilor petroliere este alimentata de cotatia petrolului de aproape 140 de dolari pe baril, dar marii producatori au dificultati in obtinerea unor noi proiecte, in conditiile in care state precum Bolivia si Venezuela nationalizeaza industriile petroliere, iar Rusia si Kazahstanul au impus renegocierea contractelor. Obiectivul declarat al guvernului irakian este invitarea marilor companii sa creasca productia de petrol din Irak cu 500 de mii de barili pe zi, prin intermediul tehnologiei moderne si al experientei detinute. Veniturile obtinute de Irak din vanzarile de petrol vor fi folosite pentru reconstructie, cu toate ca pana acum guvernul a avut dificultati, partial din cauza birocratiei.
Potrivit autoritatilor americane, majorarea productiei de petrol a Irakului, ca si in alte regiuni, ar contribui la cresterea ofertei si la temperarea preturilor. Contractele fara licitatie vor fi atribuite unor companii care dispun de tehnologia necesara si care au acordat consultanta gratuita ministerului petrolului timp de doi ani, a declarat un reprezentant al institutiei.
Un purtator de cuvant al Shell a declarat ca grupul a propus guvernului irakian o solutie pentru reducerea pierderilor de gaze la exploatarile de petrol, prin captarea si utilizarea acestora.
Actualele contracte sunt mici, dar toate companiile "asteapta exploatarea unor noi zacaminte importante", a declarat Leila Benali, specialista in productia de petrol din Orientul Mijlociu la Cambridge Energy Research Associates.
Productia de petrol a Irakului ar putea creste la circa trei milioane de barili pe zi, de la 2,5 milioane barili pe zi, a declarat David Fyfe, analist la Agentia Internationala pentru Energie, cu toate ca intr-un interval mai lung decat estimarea de sase luni a ministerului irakian al petrolului.
In circa patru ani, productia de petrol a Irakului ar putea ajunge la patru milioane de barili pe zi si la aproximativ sase milioane de barili pe zi dupa intrarea in exploatare a unor noi zacaminte, ceea ce ar putea duce la scaderea preturilor pe piata internationala, a mai spus Fyfe.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO