Business Internaţional

Marile economii ale lumii se scufundă în vârtejul crizelor financiare. Care dintre ele va supravieţui?

Marile economii ale lumii se scufundă în vârtejul crizelor financiare. Care dintre ele va supravieţui?

Autor: Paul Comşa

14.11.2011, 00:04 637

Cele mai mari economii ale lumii se află pe un butoi cu praf de puşcă care poate exploda în orice moment. Economia SUA se poate prăbuşi într-o nouă recesiune, China se îndreaptă rapid spre o aterizare forţată, iar zona euro s-ar putea dezmembra. În toate cele trei cazuri, dezastrul a fost amânat, dar riscurile nu au fost eliminate, scriu într-o analiză publicată în The Wall Street Journal economiştii Ian Bremmer şi Nouriel Roubini.

Europa - un continent măcinat de criză şi de ezitările liderilor politici

Europa pare cea mai vulnerabilă dintre cele trei mari economii, în contextul în care deciziile importante au fost amânate, iar statele se acuză reciproc de starea precară a economiei.

Germania şi statele nordice dau vina pe comportamentul iresponsabil al celor din sud, iar oficialii statelor puternic îndatorate din sud consideră că zona euro nu este echilibrată şi că economiile prospere ar trebui să exporte mai puţin şi să consume mai mult.

Alţi europeni consideră că euro nu poate supravieţui pe termen lung atunci când politica monetară este administrată la nivel central, dar fiecare guvern îşi stabileşte propria politică fiscală. Economiştii avertizează că accesul la piaţa de capital necesită o formă de asigurare colectivă, de preferat sub forma unei emisiuni comune de obligaţiuni. Germania se opune unei astfel de soluţii deoarece ar implica un transfer de avuţie dinspre economiile performante către periferia zonei euro.

Analiştii apreciază că planul de austeritate propus de Germania şi de BCE dăunează economiei europene, care are nevoie de stimulente pentru creştere şi nu doar de reforme şi tăieri bugetare.

Mulţi analişti se aşteaptă la un scenariu cu un faliment dezordonat al Greciei, un sistem bancar aflat în pragul colapsului financiar şi o economie hărţuită de recesiune.

China - colosul cu picioare de lut

În China nevoia unei reforme economice este evidentă. Premierul Wen Jiabao a avertizat deja că modelul economic al ţării este "instabil, dezechilibrat, necoordonat şi, în final, nesustenabil", iar criza financiară a evidenţiat dependenţa Chinei de exporturile către Europa, America şi Japonia.

Pentru a asigura o creştere economică pe termen lung şi o stabilitate politică, guvernul trebuie să găsească o cale de a încuraja consumul naţional pentru a transfera bogăţia dinspre stat şi companiile controlate de acesta spre gospodării.

China se îndreaptă însă în direcţia opusă. Executivul nu a răspuns la turbulenţele de pe pieţele financiare prin stimularea consumului intern, ci prin creşterea cheltuielilor în imobiliare, infrastructură şi credite mai ieftine pentru structurile de stat.

Membrii de partid se opun cu încăpăţânare să transfere avuţia către întreprinderile private şi populaţie.

China are resursele necesare pentru a amâna o criză financiară, dar în cazul în care economia va încetini, iar şocurile financiare se vor intensifica, economia va deveni foarte vulnerabilă.

Deşi vizibil slăbite de criză, SUA au motive de optimism

În SUA nimeni nu mai poate restabili încrederea în sănătatea sistemului financiar al ţării pe termen lung fără un plan credibil de a reduce cheltuielile cu asistenţa socială şi cu apărarea naţională.

Totuşi, investitorii nu se aşteaptă la reforme rapide, mai ales în contextul apro­pierii campaniei electorale.

Pe termen lung însă, perspectivele eco­nomice ale SUA sunt mai optimiste decât cele ale Europei sau Chinei. SUA deţin încă avantajul competitiv în domeniul tehnologiilor de vârf, de la energii regenerabile până la nanotehnologie.

În timp, aceste avantaje s-ar putea transforma în motorul unei creşteri economice susţinute.

Totodată, SUA beneficiază de un avantaj demografic important.

În pofida imigraţiei ilegale, populaţia SUA va creşte de la 310 milioane de locuitori la 420 milioane de locuitori în 2050, spre deosebire de Europa şi China care vor avea o populaţie îmbătrânită, care va atrage nume­roase cheltuieli bugetare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO