Business Internaţional

Marile economii sunt la „câteva trimestre” distanţă de nivelurile pre-pandemie: China rămâne singura excepţie, urmând să înregistreze o creştere de circa 1% a PIB-ului până la finalul anului

Marile economii sunt la „câteva trimestre”...

Autor: Eduard Ivanovici

07.09.2020, 18:09 196

Principalele economii ale planetei sunt la „câteva trimestre” distanţă de revenirea la nivelurile pre-pandemie, chiar dacă au înregistrat creşteri graduale în T3, potrivit managerului de investiţii Amundi, scrie Business Insider.

Republica Populară Chineză este singura excepţie, produsul intern brut (PIB) urmând să crească cu 1% până la sfârşitul anului.

„Am trecut de cea mai rea parte, însă economiile par să nu îşi revină suficient de rapid pentru a asigura o vindecare imediată”, spun analiştii din cadrul Amundi. Compania anticipează că PIB-ul global va suferi un declin cuprins între 3,5% şi 4,7%.

Vaccinul pentru COVID-19 va ajunge pe piaţă, cel mai probabil, la mijlocul lui 2021 şi ar susţine din plin recuperarea economică în rândul gospodăriilor şi business-urilor, adaugă analiştii.

„După o revenire puternică în mai şi iunie, ritmul recuperării pare să fi încetinit, rămânând constant între sfârşitul lunii iulie şi august, situaţia putând fi analizată atât prin intermediul datelor soft cât şi celor hard.”

În acest context, autorităţile de la Beijing încă visează la o recuperare „în formă de V” după ce PIB-ul din T2 a crescut cu 3,2%. Între timp, Statele Unite au raportat în perioada aprilie-iunie cea mai slabă performanţă economică de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace, PIB-ul scăzând cu 33%.

Totodată, Marea Britanie a înregistrat o contracţie de 20,4% şi a intrat în prima recesiune din ultimii 11 ani, iar zona euro a scăzut cu 12,1%.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO