Marina Statelor Unite îşi intensifică prezenţa militară în zona Mării Neagră

20 feb 2018 Autori: Teodora Marinescu , Mediafax

Marina Statelor Unite îşi intensifică prezenţa militară în zona Mării Neagră, ca parte a strategiei de contrabalansare a influenţei Federaţiei Ruse în regiune, a declarat, marţi, un oficial militar pentru postul CNN.

Marea Neagră reprezintă o zonă încărcată cu tensiune încă de când Rusia a anexat Crimeea în anul 2014, o mişcare vehement criticată de comunitatea internaţională.

Sâmbătă, Statele Unite au luat decizia de a trimite distrugătorul USS Carney, în Marea Neagră, pentru a "efectua operaţiuni maritime de securite" alături de ditrugătorul USS Ross, a informat o declaraţie publicată de Flota a 6-a a Marinei Americane. Este pentru prima oară când două distrugătoare ale Statelor Unite se află simultan în Marea Neagră încă din vara anului trecut.

"Decizia noastră de a avea două nave care să opereze în mod simultan în Marea Neagră este proactivă, nu reactivă", a declarat vice admiralul Marinei SUA, Christopher Grady, comandant al Flotei a 6-a, într-un comunicat.

"Acţionăm la nivelul şi intervalul de timp ales de noi pentru această regiune importantă din punct de vedere strategic", a mai afirmat Grady, adăugând că "prezenţa Marinei SUA în Marea Neagră demonstrează angajamentul nostru faţă de stabilitatea regiunii, securitatea maritimă a partenerilor noştri şi apărarea colectivă a aliaţilor NATO".

Duminică, Rusia a anunţat că va trimite propria navă. Astfel, Ministerul rus al Apărării a publicat o declaraţie prin care anunţa că fregata rusă Admiral Essen şi alte două nave de patrulare au intrat în Marea Neagră pentru a efectua o serie de exerciţii.

 
Cuvinte cheie:
SUA
, MAREA NEAGRĂ
, RUSIA
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide