Business Internaţional

Mario Draghi cere „whatever it takes“ pentru creşterea competitivităţii Europei, însă planul său de „reparare“ a regiunii pare deja misiune imposibilă

Mario Draghi cere „whatever it takes“ pentru...

Autor: Catalina Apostoiu

10.09.2024, 21:49 1346

Cu promisiunea de a face „tot ce este necesar“, se spune că fostul preşedinte al Băncii Centrale Euro­pene Mario Draghi a salvat euro. Având 400 de pagini, soluţia sa pen­tru impulsionarea competitivităţii economice a UE are mult mai multe cuvinte, însă principiul general, de a face tot ceea ce este necesar, este si­mi­­lar, se arată într-o opinie a boardu­lui editorial al Financial Times.

Draghi are dreptate cu privire la dimensiunea provocării. Blocul are nevoie de o agendă ambiţioasă pen­tru a-şi restarta creşterea productivi­tăţii. A devenit de asemenea mai clar că modelul economic al Europei are nevoie urgentă de reînnoire.

În raport, Draghi face o serie de recomandări rezonabile, deşi nu noi, pentru a ajuta Europa să capteze opor­tunităţile de creştere pe plan di­gital şi al economiei verzi. Recoman­dările sale îi oferă preşedintei Comi­siei Europene, Ursula von der Leyen, care a comandat raportul, un cadru valoros pentru un nou mandat. Însă punerea acestora în aplicare va fi a­de­vărata provocare, potrivit boar­du­lui editorial al FT. Mai întâi, cele mai mari două e­co­nomii ale blocului, Franţa şi Ger­mania, se confruntă cu guverne de coaliţie instabile care ar putea sufoca orice progres la nivel de UE. În al doilea rând, cooperarea strategică este mai dificil de realizat.

Von der Leyen are nevoie să-şi clădească o echipă de strategi com­pe­tenţi. Restrângerea reglementă­rilor şi definirea clară a domeniilor pentru cooperare strategică sunt misiuni dificile.

Raportul lui Draghi este plin de intenţii bune pentru îndreptarea con­tinentului pe calea cea bună, însă deşi viziunea este îndrăzneaţă, aplicarea recomandărilor este practic imposi­bilă, notează şi Politico.

Cea mai acută problemă are le­gă­tură cu bani. Draghi vrea împru­mu­turi comune. UE le-a introdus li­mi­tat în timpul pandemiei, însă o repetare pare să fie blocată de un grup de ţări ca Germania şi Olanda. La mai puţin de trei ore după înche­ierea prezentării raportului, ministrul german de finanţe Christian Lindner a anunţat că ţara sa nu este de acord cu acest aspect.

Punerea în practică a recomandărilor din raport necesită acordul fiecărei ţări, iar acest lucru pare aproape imposibil în actualul peisaj politic.

Marile partide par să susţină planurile fostului premier italian de a impulsiona creşterea UE, conform Euronews. Draghi pare să fi impresionat membri cheie ai parlamentului european cu planurile sale, însă nu toată lumea este convins.

Apelul adresat de Draghi strategilor UE de reducere a poverii normative suportate de companii pentru creşterea competitivităţii blocului a fost pe de altă parte lăudat de grupurile de business europene, fiind însă criticat de către cea mai mare confederaţie sindicală a Europei, ETUC, relatează Euractiv.