Business Internaţional

Mario Draghi mizează pe înverzire şi digitalizare cu planul de 261 mld. euro pentru reformarea economiei italiene, de care va beneficia şi zona euro

Mario Draghi mizează pe înverzire şi digitalizare cu...

Autor: Catalina Apostoiu

29.04.2021, 00:05 148

♦ Italia, profund afectată de pandemie, va primi una dintre cele mai mari părţi din planul de redresare al UE de 750 miliarde de euro, lansat anul trecut pentru a ajuta statele membre să-şi revină de pe urma pandemiei.

Premierul italian Mario Draghi a avertizat că „destinul ţării“ depinde de succesul pachetului de investiţii şi reforme de 261 mld. euro menit să relanseze economia acesteia răvăşită de pandemie, scrie Financial Times.

Dragi a prezentat mizele uriaşe implicate de planul prin care se încearcă soluţionarea problemelor structural ale celei de-a treia mari economii a zonei euro.

Italia, profund afectată de pandemie, va primi una dintre cele mai mari părţi din planul de redresare al UE de 750 mld. euro, lansat anul trecut pentru a ajuta statele membre să-şi revină de pe urma pandemiei.

Multe depind de succesul planului: soarta unei economii privite drept un posibil punct zero pentru crize europene majore, guvernul italian estimând că pachetul va da un impuls de aproximativ 3,6% PIB-ului italian până în 2026. Pentru Banca Centrală Europeană, acesta ar putea însemna retragerea mai timpurie a susţinerii de urgenţă, potrivit Bloomberg Economics.

Aproximativ 40% din fonduri vor fi alocate unor proiecte verzi şi 25% unora digitale, printre priorităţi numărându-se infrastructura şi trenurile de mare viteză.

Pachetul gândit de Draghi, fost şef al BCE, vine pe lângă stimu­lentele economice de peste 170 mi­liarde de euro lansate de la începutul pandemiei.

Printre cele mai mari probleme ale Italiei se numără datoria uriaşă, care va urca la aproape 160% din PIB din cauza cheltuielilor suplimentare. Datoria prezintă un risc pe termen lung pentru ţară, cât şi pentru UE, iar mulţi economişti sunt de acord că singura soluţie în acest moment vizează eforturi de impulsionare a creşterii pentru diminuarea datoriei. Însă misiunea nu este una uşoară pentru o economie care s-a contractat cu aproape 9% anul trecut.

În prezent, Italia este protejată de asemenea de programul de achiziţii de obligaţiuni al BCE care ţine costurile de finanţare sub control. Din acest motiv, Draghi are nevoie în continuare de susţinerea băncii, în opinia lui Marcus Ashworth, editorialist Bloomberg.

Este nevoie ca BCE să asigure pieţele de obligaţiuni că va continua să cumpere titluri italiene, scrie acesta. „Mizele au fost rar atât de ridicate pentru zona euro, care depinde de bunăstarea viitoare a celei de-a treia mari economii a sa“, potrivit lui Ashworth.

În cadrul planului sunt de asemenea vizate ample reforme structurale vizând reducerea birocraţiei şi accelerarea sistemului juridic, adesea o sursă de nesiguranţă pentru investitorii străini.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO