Business Internaţional

Mark Mobius avertizează: Marea Britanie seamănă din ce în ce mai mult cu o piaţă emergentă

Mark Mobius avertizează: Marea Britanie seamănă din ce...

Autor: Catalina Apostoiu

28.03.2019, 20:58 530

Marea Britanie se aseamănă din ce în ce mai mult cu o „piaţă emergentă“ şi riscă o prăbuşire a monedei locale dacă va părăsi UE fără un acord, avertizează Mark Mobius, unul dintre pionierii investiţiilor în pieţele aflate în curs de dezvoltare, scrie Financial Times.

Mobius, care a lansat unul dintre primele fonduri dedicate pieţelor emergente cu peste 30 de ani în urmă, a declarat că lira sterlină ar urma să ajungă la paritate cu dolarul, iar ratingul de credit al Marii Britanii ar fi redus dacă politicienii nu vor reuşi să evite o ieşire abruptă din bloc.

Banca Angliei a avertizat recent că un Brexit fără acord ar duce la o deteriorare semnificativă a perspectivelor economice ale Marii Britanii, însă, odată cu apropierea datei limită pentru ieşirea din UE, pe 12 aprilie, perspectivele sunt amestecate. Şomajul se situează la un minim pe mai multe decenii de 3,9%, în timp ce investiţiile de business au scăzut anul trecut pentru prima dată în mai mulţi ani.

„Marea Britanie seamănă cu o piaţă emergentă acum. Balanţa plăţilor este îngrozitoare; datoria guvernamentală este îngrozitoare; datoria fiscală este îngrozitoare“, a declarat Mobius, care a lucrat în cea mai mare parte a carierei sale pentru administratorul de active Franklin Templeton.

Acesta remarcă faptul că Marea Britanie duce lipsă de leadership şi descrie referendumul din iunie 2016 drept „fraudă“ pentru că alegătorii au fost „minţiţi şi au greşit în a vota“.

Lira sterlină s-a depreciat cu peste 10% imediat după vot şi se tranzacţionează de atunci la o valoare medie de aproximativ 1,30 în raport cu dolarul american. Între timp, obligaţiunile guvernamentale britanice au fost prinse în raliul mondial al datoriilor suverane.

Mobius a declarat că va analiza relocarea noii sale firme, Mobius Capital Partners, din Londra în eventualitatea în care Marea Britanie va ieşi din Uniunea Europeană fără un acord.

Un astfel de scenariu ar înseamna pentru firmele dintr-o ţară a UE pierderea posibilităţii de a-şi vinde produsele şi serviciile într-o altă ţară fără nevoia unei aprobări separate din partea autorităţilor de reglementare.

„Un lucru nefericit pentru noi în pieţele emergente este că Marea Britanie este cu adevărat un centru pentru ţările emergente din punct de vedere al listărilor publice sau întrunirilor de companii“, a declarat Mobius.

Financial Conduct Authority din Marea Britanie a estimat că aproximativ 5.500 de firme cu sediul în această ţară îşi vor pierde drepturile de passporting în cazul unui Brexit fără acord. „Vom fi nevoiţi să mergem în Paris, Munchen sau în altă parte în UE“, a declarat Mobius cu privire la firma sa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO