Business Internaţional

MarketWatch: Începe Apple să se destrame fără Steve Jobs?

MarketWatch: Începe Apple să se destrame fără Steve Jobs?

Autor: Marius Oncu

01.11.2012, 15:46 2270

Declinul a început la scurt timp după ce aplicaţia Maps a Apple a început să fie criticată puternic în urma lansării iPhone 5 la 21 septembrie, scrie portalul MarketWatch.

La o săptămână, Jean-Louis Gassée, fost director la Apple devenit între timp investitor în noi proiecte IT, a scris pe blog că producătorul iPhone a pierdut aproape 30 de miliarde de dolari din capitalizare ca urmare a eşecului hărţilor. Directorul general al Apple, Tim Cook, a fost chiar nevoit să-şi ceară scuze pentru probleme şi să recomande clienţilor servicii similare ale rivalilor, precum cel al Google.

Acţiunile şi-au continuat declinul în opctombrie, iar ultima scădere a fost înregistrată miercuri, odată cu reluarea tranzacţiilor pe bursele din SUA, oprite două zile din cauza uraganului Sandy. Cotaţia Apple a coborât cu 1,5%, ca reacţie la cea mai mare restructurare a managementului din ultimii ani, în urma căreia a fost exclus şeful diviziei de software pentru telefoane mobile, Scott Forstall, un fost protejat al cofondatorului şi fostului CEO Steve Jobs, decedat în octombrie 2011.

În timp ce analiştii au încercat să liniştească investitorii că totul este bine la Apple, există tot mai multă incertitudine cu privire la schimbările din era post-Jobs.

"Golul lăsat de Jobs nu a fost umplut şi a izbucnit un conflict. Acum sunt aruncate peste bord primele cadavre. Vor urma şi altele, deoarece Cook nu are capacitatea de a conduce o companie care are nevoie de un lider creativ şi dinamic", a declarat Stephen Diamond, profesor asociat de drept la Universitatea Santa Clara.

Această perspectivă reprezintă, însă, o minoritate. Wall Street Journal a scris că sub conducrea lui Cook, compania este condusă "cu mai multă linişte decât pe vremea lui Jobs, când angajaţii trăiau cu o teamă continuă că vor cădea victime tiradelor sau toanelor acestuia". Recenta schimbare de management demonstrează determinarea lui Cook de a rezolva conflicte personale pe care Jobs le-a lăsat să se amplifice.

Unii analişti au avut o opinie similară cu a cotidianului american şi au menţinut recomandările privind cumpărarea de acţiuni, în pofida plecărilor surprinzătoare.

Neliniştea pe Wall Street este în creştere, iar plecarea lui Forstall ar putea reprezenta un semnal important pentru mulţi investitori deja precauţi faţă de producătorul de dispozitive mobile.

În plus, ultimele rezultate financiare ale Apple au inclus şi o revizuire în scădere a marjelor de profit anticipate pentru vânzările din ultimele luni ale anului, ca urmare a introducerii de noi produse, dintre care unele au condus la creşterea costurilor. Apple îşi stabileşte de obicei obiective pe care le poate depăşi uşor, însă prognoza privind marjele de profit a surprins neplăcut Wall Street.

Lansarea iPad Mini şi rcenta campanie publicitară "Geniu" nu au fost organizate la fel de bine ca pe vremea lui Steve Jobs, afirmă Rob Enderle, analist principal la Enderle Group.

"L-au făcut pe cumpărătorul Apple să pară prost. Niciodată nu-ţi faci clienţii să pară proşti", a spus Enderle.

Cea mai mare temere este însă posibila pierdere a poziţiei de lider în privinţa inovării. Unii analişti consideră că Microsoft a luat faţa Apple prin trecerea la un sistem de operare Windows pentru touchscreen, notează MarketWatch.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO