Business Internaţional

Marşul Ucrainei către Vest se împiedică de vechile legături cu Rusia

Marşul Ucrainei către Vest se împiedică de vechile...

Autor: CătăIina Apostoiu

18.05.2015, 17:53 590

Noul guvern prooccidental al Ucrainei încearcă din răsputeri să iasă din sfera de influenţă a Rusiei, paşii făcuţi în acest sens incluzând semnarea unui acord de asociere cu Uniunea Europeană, obţinerea de credite de la instituţiile financiare vestice şi alte tipuri de susţinere din partea Vestului. Adoptarea unei legi prin care se interzic simbolurile sovietice în sfera publică spune multe despre aceste eforturi.

Însă reorientarea economiei către Vest nu este o sarcină deloc uşoară. O mare parte din industria grea a ţării este încă puternic dependentă de Rusia şi face cu greu faţă concurenţei companiilor din Europa, scrie The Wall Street Journal.

Din cauza rărboiului cu separatiştii din estul ţării, exporturile către Rusia au scăzut cu 61,3%, la 1 miliard de dolari, în primul trimestru al acestui an comparativ cu anul trecut, în timp ce exporturile către UE s-au redus cu o treime, la 3,3 miliarde de dolari, potrivit biroului de statistică al Ucrainei.

PIB-ul Ucrainei s-a contractat cu 17,6% în primul trimestru, iar producţia industrială s-a redus cu mai mult de o cincime.

Cele mai afectate sunt fabricile din interiorul şi din jurul zonei de conflict, însă restrângerea pieţei ruseşti loveşte şi în fabrici aflate mai departe, care depind de mult timp de clienţii ruşi şi nu găsesc cu uşurinţă clienţi în UE.

Un exemplu este producătorul de echipamente şi utilaje industriale Progress din oraşul Berdîciv, de lângă Kiev. Rusia a interzis unele importuri din Ucraina, a impus controale vamale mai stricte asupra altora şI îşi încurajează cetăţenii să cumpere de pe piaţa locală. Comenzile din Rusia au scăzut cu două treimi în ultimii doi ani, deşi acestea reprezintă încă jumătate din vânzările fabricii, potrivit CEO-ului acesteia, Igor Şcesniakov.

“Pe de o parte, Rusia este inamicul nostrum, dar nu am încetat încă să facem comerţ cu ea. Am o mie de angajaţi la fabrică şi toţi vor mâncare pentru ei şi familiile lor”, a explicat Şcesniakov. El încă mai caută clienţi în Rusia.

Moscova susţine că Ucraina trebuie să adere la noua Uniune Economică Eurasiatică dacă vrea să beneficieze de legături comerciale preferenţiale şi a avertizat Kievului că dacă nu-şi rescrie acordul de comerţ liber cu UE i se vor impune noi restrictţii.

Unii oficiali ruşi spun că oligarhii şi-au folosit fabricile din Ucraina ca pe nişte maşini de făcut bani, neinvestind suficient pentru a creşte producţia sau a pătrunde pe noi pieţe.

Exporturile de produse agricole ale Ucrainei au fost mai puţin afectate, nefiind la fel de dependente de piaţa rusă. Volodimir Vlasiuk, director al unei agenţii care oferă companiilor consultanţă cu privire la exporturi, spune că cea mai mare şansă a Ucrainei de a se redresa este să devină un centru de producţie al antreprenorilor occidentali.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO