Business Internaţional

Masaje şi peşte gratuit, printre soluţiile la care Europa de Est recurge pentru a reduce penuria de forţă de muncă

Masaje şi peşte gratuit, printre soluţiile la care...

Autor: Catalina Apostoiu

04.01.2019, 17:33 1576

Ce poate face o companie când nu are suficienţi muncitori, iar şomajul este la un minim record? În Europa de est, răspunsurile includ masaje la locul de muncă, peşte gratuit de Crăciun şi joburi garantate pentru soţi/soşii, scrie Reuters.

Companiile din regiune sunt obligate într-o măsură din ce în ce mai mare să recurgă la măsuri inedited pentru a atrage şi reţine muncitori pentru a se putea extinde.

Gigantul american Amazon, cu 20.000 de angajaţi în Cehia, Polonia şi Slovacia, recurge de exemplu la chestionare zilnice pentru a se asigura că muncitorii sunt mulţumiţi. Printre altele, aceştia sunt întrebaţi dacă sunt mulţumiţi de toalete, managerii încercând să rezolve imediat orice problemă.

Ocuparea poziţiilor vacante presupune un adevărat effort pentru companii ca Amazon în Cehia, unde şomajul se situează la unul dintre cele mai scăzute niveluri din UE, cu mult sub 3%. Numărul de poziţii vacante de acolo se situează la cel mai ridicat nivel din 1995.

Jaroslav Hanak, preşedinte al Confederaţiei Industriei Cehe, arată că angajarea de studenţi, oferirea unei săptămâni suplimentare de vacanţă şi a unui centru de îngrijire pe timpul zilei pentru atragerea femeilor cu copii mici se numără printre soluţiile găsite de angajatori în goana acestora după muncitori.

În Slovacia, multe companii angajează muncitori din ţări non-UE fără permise de muncă, spune Julius Kostolny, director adjunct al Camerei de Comerţ şi Industrie a ţării.

Mai există un fenomen, adaugă acesta. Dacă un bărbat începe să muncească la o companie, compania respectivă îi garantează soţiei acestuia un job.

Bulgaria are nevoie de cel puţin o jumătate de milion de muncitori în următorii cinci ani pentru a se dezvolta. Telus International din Canada a început să ofere bilete de avion şi susţinere pentru relocare pentru a-i atrage pe tinerii bulgari de peste graniţe, dar şi lecţii gratuite de germană şi un bonus de 2.500 de euro. Compania oferă de asemenea abonamente gratuite pentru fitness, masaje şi yoga.

În Polonia, cel puţin o companie foloseşti deţinuţi pentru a-şi acoperi nevoia de forţă de muncă. Alte companii de acolo oferă pur şi simplu bani celor care vin cu muncitori.

Companiile din estul Europei investesc de asemenea mai mult în automatizare.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO