Business Internaţional

Maşini electrice BYD în Ungaria şi Mercedes în Serbia cea bogată în litiu: după un an 2022 record, 2023 se anunţă la fel de promiţător pentru investiţiile străine

Maşini electrice BYD în Ungaria şi Mercedes în Serbia...

Autor: Catalina Apostoiu

15.03.2023, 00:06 2623

În Ungaria, investiţiile chineze sparg recorduri. Recent, un alt gigant chinez din sectorul auto, BYD, a a­nunţat că intenţionează să constru­iască o uzină în acest an, potrivit Daily News Hungary.

BYD este unul dintre cei mai mari constructori de maşini electrice din lume. Producţia pentru piaţa europeană ar putea începe cel mai probabil în 2025. Planul iniţial era ca gigantul chinez să construiască o fa­brică în UK, însă acesta a fost anulat din cauza Brexitului. Acum, Ungaria pare să fie o destinaţie ideală pentru noua fabrică.

BYD dezvoltă baterii din 1995 şi a câştigat constant teren pe piaţa ma­şinilor electrice în ultimii ani.

În februarie, ministrul ungar al afacerilor externe Peter Szijjarto a­nunţa că se poartă negocieri cu patru companii chineze importante, iar acestea ar putea avea drept rezultat noi investiţii de opt până la 10 mili­arde de euro în Ungaria, potrivit Hungary Today.

„Să nu uităm că am anunţat cea mai mare investiţie din istoria econo­miei maghiare, cea a producătorului chinez de baterii CATL din Debre­cen, în cel mai negru an al economiei mondiale“, declara acesta.

În 2022, Ungaria a înregistrat din nou investiţii record, nivelul acestora atingând aproximativ 2.600 miliarde de forinţi (6,3 miliarde de euro). Suma record nu a inclus investiţia CATL.

Cel mai mare investitor a fost, pentru a treia oară, Coreea de Sud, în principal prin intermediul sectorului maşinilor electrice. Companiile ger­mane s-au situat pe locul doi, iar cele locale pe locul trei. Szijjarto s-a în­tâlnit la sfârşitul anului trecut cu şefii a şase companii sud-coreene în Seul pentru a discuta noi investiţii.

În cazul Serbiei, preşedintele ţării Aleksander Vucic anunţa recent că se aşteaptă la investiţii străine directe de patru miliarde de euro în acest an, notează Serbian Monitor.

Anunţul a fost făcut cu ocazia unei ceremonii ce a marcat începutul lucrărilor de construire a unui business park de către dezvoltatorul imobiliar belgian VPG în Dobanovci. „Sunt sigur că vom atrage investiţii străine directe de peste 4 miliarde de euro şi cred că astfel de centre logistice au o importanţă specială“, a declarat Vucic.

VGP vrea de asemenea să înceapă construcţia unui depozit în Nis până la finalul anului, scrie Seenews.

În februarie, Serbian Monitor relata că guvernul sârb, Mercedes, Rio Tinto şi BERD negociază construcţia unei fabrici de maşini electrice Mercedes în Serbia, care ar urma să folosească baterii pe litiu. Litiul ar urma să fie extras de Rio Tinto.

Anul trecut, publicaţia financiară Handelsblatt scria că documente secrete ale guvernului de la Berlin indică faptul că Germania ar fi interesată de un proiect de dezvoltare a unei mine de litiu în Serbia.

Potrivit datelor băncii centrale sârbe citate de rferl.org, nivelul ISD-urilor din Serbia a depăşit în 2022 proiecţiile bancherilor centrali, situându-se la peste 4 miliarde de euro, aproape de nivelul prepandemic.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO