Business Internaţional

Măsuri de criză: Marea Britanie anunţă un program de achiziţie de obligaţiuni pentru a evita colapsul economiei

Măsuri de criză: Marea Britanie anunţă un program de...

Autor: Departamentul Economic

29.09.2022, 11:47 72

Banca Angliei a anunţat miercuri măsuri de urgenţă pentru a evita o prăbuşire a economiei în Marea Britanie, lansând un program de achiziţionare de obligaţiuni în valoare de 65 de miliarde de lire sterline pentru a stopa criza datoriilor guvernamentale, scrie FT, citat de Ziarul Financiar. 

Banca centrală a avertizat asupra unui „risc semnificativ pentru stabilitatea financiară a Regatului Unit” din cauza turbulenţelor de pe piaţa obligaţiunilor, provocate de planul de reduceri fiscale şi de împrumuturi al ministrului de finante Kwasi Kwarteng, anunţat săptămâna trecută.

În pofida tulburărilor prelungite de pe piaţă, guvernul îşi va menţine strategia: „Credem că sunt planurile corecte, deoarece fac economia noastră să fie competitivă”.

BoE a suspendat un program de vânzare de obligaţiuni de stat - parte a unui efort de a ţine sub control inflaţia în creştere - şi s-a angajat în schimb să cumpere obligaţiuni cu scadenţă pe termen lung într-un ritm de până la 5 miliarde de lire sterline pe zi în următoarele 13 zile.

Economiştii au avertizat că injectarea în economie a miliarde de lire sterline ar putea alimenta inflaţia. „Această mişcare inflaţionistă vine într-un moment în care inflaţia este deja ridicată”, a declarat Daniel Mahoney, economist la Handelsbanken.

Pieţele de obligaţiuni guvernamentale britanice şi-au revenit puternic după anunţ. Lira sterlină a crescut cu 1,4% în cursul zilei şi, până la tranzacţiile de seară de la Londra, ajunsese la 1,0877 dolari faţă de dolar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO