Business Internaţional

Măsuri fără precedent: Germania se pregăteşte să salveze de la faliment Lufthansa, unul dintre cei mai mari operatori aerieni din lume, prin preluarea unui pachet de acţiuni

Măsuri fără precedent: Germania se pregăteşte să...

Autor: Dorin Oancea

28.04.2020, 15:13 645

Lufthansa ar putea solicita o formă de protecţie faţă de creditori în timp ce discuta cu guvernul de la Berlin  un pachet de salvare de 9 miliarde de euro, a declarat o sursă din companie, citată de Reuters.

Sursa a spus că schema de protecţie ar presupune ca firma să fie încă solventă iar conducerea ar putea supraveghea restructurarea.

Lufthansa şi ministerul economiei au refuzat anterior să comenteze, după ce Business Insider a anunţat că Berlinul va ajuta compania aeriană în schimbul unui pachet minoritar de control şi a unuia sau a două mandate în consiliul de supraveghere.

O sursă guvernamentală a spus că discuţiile vor continua, dar nu a precizat data.

Problema influenţei statului în managementul companiei este una dificilă pentru guvernul german.

Conservatorii lui Merkel (CDU/CSU) vor să lase conducerea Lufthansa relativ liberă, în timp ce social-democraţii (SPD) doresc ca statul să deţină acţiuni pentru a influenţa procesul decizional şi a proteja angajaţii.

Sindicatele reprezentând piloţi, însoţitori de bord şi personal de la sol solicită garantarea locurilor de muncă în cazul în care bugetul va finanţa compania.

Carsten Spohr, CEO-ul Lufthansa, a fost citată în săptămânalul Die Zeit spunând că firma trebuie să îşi păstreze independenţa în luarea deciziilor.

Compania a emis avertisemente legate de solvabilitatea sa, pe fondul perspectivelor sumbre după ce criza coronavirusului a blocat la sol aproape toate avioanele.

Spohr a vorbit în această lună de pierderi de 1 milion de euro pe oră, ceea ce înseamnă că rezervele în numerar de 4 miliarde de euro ale companiei aeriene nu sunt de ajuns.

Lufthansa transportă în prezent doar un procent din pasageri, comparativ cu un an în urmă.

În România, compania de stat Tarom şi Blue Air, companie controlată de Cristian Rada, vor primi de la guvern credite de salvare, astfel încât cele două companii care au o peste un sfert din traficul de pasageri din şi spre România să treacă peste criza provocată de noul coronavirus. Acestea au cerut anterior un ajutor de salvare de 130 de milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO