Business Internaţional

Măsuri împotriva crizei: Spania anunţă călătorii gratuite pe calea ferată din septembrie până la sfârşitul anului

Măsuri împotriva crizei: Spania anunţă călătorii...

Autor: Mediafax

15.07.2022, 16:46 671

Pentru a face faţă crizei legate de costul vieţii, guvernul spaniol introduce reduceri de 100% la tren, pe rutele de navetişti şi pe distanţele medii. Germania are un bilet de 9 euro pe lună pentru transportul public, iar Austria - Klimaticket, care costă 3 euro pe zi.

Iniţiativa înseamnă că pasagerii vor putea să traverseze Catalonia, să se „scufunde” în splendoarea arhitecturală a Andaluziei sau să exploreze muzeele şi restaurantele din Ţara Bascilor, relatează The Guardian.

Guvernul spaniol de coaliţie condus de socialişti a declarat că, de la 1 septembrie şi până la sfârşitul anului, călătoriile pe anumite porţiuni ale reţelei feroviare de stat Renfe vor fi gratuite.

Noul acord pe rutele Renfe se adaugă unei politici anunţate luna trecută, prin care guvernul a aprobat o reducere de 30% pentru toate mijloacele de transport în comun, inclusiv metrou, autobuze şi tramvaie.

Reducerile feroviare de 100% se vor aplica pentru navetişti şi pentru cei care parcurg distanţe de până la 300 de kilometri.

Măsura se adresează în principal deţinătorilor de abonamente spanioli, dar turiştii ar putea profita de ea dacă ar cumpăra bilete cu mai multe călătorii.

"Aş dori ca locuitorii Spaniei să ştie că sunt pe deplin conştient de dificultăţile zilnice pe care le întâmpină majoritatea oamenilor. Ştiu că salariile acoperă din ce în ce mai puţin şi că este dificil să ajungi la sfârşitul lunii”, a declarat marţi premierul spaniol Pedro Sánchez.

Reducerile de preţuri se aplică pentru a atenua impactul inflaţiei şi al creşterii rapide a preţurilor la energie.

"Această măsură încurajează utilizarea transportului public pentru a garanta un mijloc sigur, fiabil, confortabil, economic şi sustenabil de a face naveta zilnică pe fondul creşterii extraordinare a preţurilor la energie şi combustibil", a declarat Ministerul spaniol al Transporturilor într-un comunicat.

Spania nu este singura ţară europeană care încearcă să reducă costurile transportului public.

În luna mai, Deutsche Bahn, compania naţională de căi ferate din Germania, a lansat un bilet care costă 9 euro şi care oferă o lună întreagă de călătorie din iunie până la sfârşitul lunii august. Această ofertă permite conectarea oricăror două staţii din Germania, astfel încât pasagerii care călătoresc mai mult de 80 de kilometri pot economisi bani cu o singură călătorie.

Şi Austria a lansat "Klimaticket" (biletul climatic) la sfârşitul anului 2021, conceput pentru a-i încuraja pe austrieci să renunţe la maşini. Biletul a fost disponibil pentru 3 euro pe zi, fiind valabil pe toate reţelele de transport feroviar, metrou şi autobuz. Sistemul s-a dovedit extrem de popular, iar site-ul pe care s-au vândut biletele a avut blocaje atunci când au început vânzările.

Între timp, britanicii continuă să fie împovăraţi de preţurile uriaşe ale biletelor. În februarie s-a anunţat că tarifele de transport feroviar vor creşte în Anglia şi Ţara Galilor cu o medie de 3,8%. Potrivit Railfuture, o organizaţie independentă care încearcă să reformeze căile ferate, costurile anuale de călătorie ale navetiştilor devin nesustenabile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO