Business Internaţional

Masurile de austeritate au avut efectul unei chimioterapii asupra Letoniei si Ungariei

Masurile de austeritate au avut efectul unei chimioterapii asupra Letoniei si Ungariei
27.05.2010, 23:35 82

Populatia a resimtit dur masurile dure luate de guvernele de laRiga si Budapesta, fiind nevoita sa isi ajusteze cheltuielilepentru a face fata reducerilor salariale sau scumpirii produselordin cauza cresterii TVA (in cazul Ungariei).

Vanzarile sectorului de retail din Letonia s-au redus cu peste30% in ultimul trimestru din 2009 comparativ cu perioada similaradin 2008, ilustrand efectul devastator al concedierilor sireducerilor salariale asupra standardului de viata.

In Ungaria in aprilie 2009 cabinetul de la Budapesta condus depremierul Gordon Bajnai anunta un pachet de masuri anticriza menitsa readuca economia pe drumul cel bun. Efectele au fost similarecelor din Letonia, dar nu la fel de dramatice.

Consumul domestic s-a redus cu 6%, mai mult decat declinulsalarial de 3 - 3,5%, potrivit unui raport al grupului bancarUniCredit intocmit in toamna anului trecut. Veniturile reale auscazut chiar mai mult decat salariile reale din cauza masurilor deausteritate.

Declinul consumului in Ungaria a fost mai puternic decat cel dinzona euro sau decat media Uniunii Europene si decat al statelor dinregiune - Polonia, Cehia si Slovacia.

In sectorul de retail produsele alimentare au fost mai putinafectate de masurile de austeritate anuntate de guvernul de laBudapesta, comparativ cu produsele nonalimentare. Vanzarile deproduse de mobilier si bunuri gospodaresti au scazut cel maiputernic, iar cel mai bine au evoluat vanzarile la articolecosmetice.

Economia Letoniei a fost puternic afectata, atat de crizafinanciara mondiala, cat si de masurile de austeritate,contractandu-se cu 18% anul trecut si fiind asteptata sa scada cu4% pana la sfarsitul lui 2010.

Pentru a plati costurile crizei, guvernul de la Riga a apelat laajutorul Fondului Monetar International, care i-a oferit 7,5 mld.euro. Acesta nu a fost decat inceputul unui drum lung presarat cumasuri de austeritate menite sa reduca deficitul bugetar care in2008 ajunsese la circa 12% din PIB. Masurile adoptate au fost dereducere a salariilor angajatilor din sectorul public cu 25% si acelor din sectorul privat cu pana la 30%, si reorganizareasistemului bugetar, care numara acum cu 20% mai putini angajati.Rata somajului se situeaza in jurul valorii de 23%, cea mai maredin Uniunea Europeana.

Pentru bugetele combinate pe 2009 si 2010, cheltuielile publiceau fost reduse cu echivalentul a 9% din PIB, respectiv 1,53 mld.euro.

Masurile de austeritate au avut si efecte pozitive. Astfel,reducerea consumului si a vanzarilor a fost contrabalansata demicsorarea deficitului de la 12% la circa 9% din PIB.

Pentru a aduce indicatorul in limita de 3%, impusa de UEstatelor care vor sa adere la zona euro, ar putea urma noi reducerisalariale, micsorari de pensii si restructurarea serviciilorpublice.

Masurile deja aplicate in Letonia reprezinta, potrivit FinancialTimes, un "model pentru Grecia" si alte state europene. Economiastatului baltic a iesit din recesiune in primul trimestru alacestui an, dupa ce a crescut cu 0,3% comparativ cu ultimele treiluni ale anului trecut.

Spre deosebire de Letonia, care a optat pentru reducereasalariilor, Ungaria a mers pe majorarea TVA si pe inghetareasalariilor.

Autoritatile de la Budapesta au primit 20 de miliarde de euro dela Fondul Monetar International si Uniunea Europeana dupa cepietele financiare si-au inchis portile, iar exporturile s-auredus, la fel si cererea interna.

Efectele pozitive ale masurilor de austeritate s-au vazut inevolutia unor indicatori economici, precum deficitul bugetar, carein 2009 s-a situat la 4% din PIB, una dintre cele mai mici valoridin Uniunea Europeana.

Economia Ungariei a iesit din recesiune in trimestrul patru din2009, continuand sa creasca trimestru la trimestru si in primeletrei luni din 2010.

Masuri de austeritate

Letonia

  • Letonia a impus masuri de austeritate menite sa micsorezecheltuielile bugetare cu echivalentul a 10% din PIB.
  • Ca urmare a masurilor impuse, deficitul bugetar a scazut de la12% din PIB in perioada 2007-2008, la 8% in prezent.
  • Salariile angajatilor din sectorul public au fost reduse cu25%, iar in viitorul apropiat sunt asteptate noi reduceri.
  • Salariile din sectorul privat au scazut chiar mai mult, cucirca 30%.
  • Din sistemul public au fost disponibilizati 14.200 de bugetari,echivalentul a 20% din numarul total.

Ungaria

  • A inghetat salariile bugetarilor.
  • Impozitul pe venit a fost micsorat pana la 17%, iar taxa pevaloarea adaugata (TVA) a fost majorata de la 20% la 25%.
  • A redus contributiile sociale platite de angajatori pentru aincuraja companiile sa nu faca disponibilizari si sa creeze noilocuri de munca.
  • A eliminat cea de-a 13-a pensie, masura estimata sa reducacheltuielile bugetare cu 160 mld. forinti (585 mil. euro). Varstade pensionare a crescut la 65 de ani.
  • A inghetat ajutoarele sociale pentru urmatorii doi ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO