Business Internaţional

Masurile de austeritate nu au efectul scontat. Spania este retrogradata. In Portugalia si Italia sunt proteste

Circa 300.000 de portughezi au iesit in strada la Lisabona pentru a protesta impotriva masurilor de austeritate anuntate de guvern. Si in Italia au avut loc proteste similare (FOTO: Reuters)

Circa 300.000 de portughezi au iesit in strada la Lisabona pentru a protesta impotriva masurilor de austeritate anuntate de guvern. Si in Italia au avut loc proteste similare (FOTO: Reuters)

31.05.2010, 00:00 84

Spania a pierdut ratingul AAA pentru creditele pe termen lungdin cauza crizei datoriilor care a afectat zona euro atat deputernic incat autoritatile au fost nevoite sa contureze un pachetfinanciar in valoare de 750 mld. euro menit sa ajute cele mai slabeeconomii, scrie Bloomberg.

Agentia de rating a redus calificativul cu o treapta, pana lanivelul AA plus, si a oferit perspectiva stabila statului iberic,potrivit agentiei. Spania a avut cel mai bun rating la Fitch incadin 2003. Agentia de rating Standard & Poor's a modificat inscadere ratingul statului la AA inca din 28 aprilie.

Spania incearca sa reduca al treilea cel mai mare deficitbugetar ca marime din zona euro, in conditiile in care economiainca incearca sa isi revina dupa criza ce a izbucnit in 2008.

"Procesul de ajustare a datoriei sectorului privat si a celeiexterne va duce la reducerea ratei de crestere a economiei Spanieipe termen mediu", a spus Brian Coulton, seful pe Europa, OrientulMijlociu si Africa al Fitch rating suveran.

Economiaeste asteptata sa se contracte si in 2010, pentru al doilea anconsecutiv.

Spania a promis sa micsoreze cheltuielile publice pentru areduce deficitul bugetar de la 11,2% din Produsul Intern Brut la6%. Masurile de austeritate - reducerea salariilor bugetarilor cu5% in 2010 si inghetarea lor in 2011, suspendarea cresteriipensiilor incepand cu anul viitor, eliminarea subventiilor de 2.500de euro pentru noii parinti si reducerea investitiilor publice cu 6mld. euro in 2010-2011 - au fost aprobate pe 27 mai la limita,diferenta fiind de un vot.

300.000 de protestatari blocheaza Lisabona

Si Portugalia si Italia au anuntat masuri de austeritate.Acestea nu au fost primite bine de populatie.

In Portugalia, 300.000 de muncitori din sectorul public siprivat au iesit in strada la Lisabona pentru a protesta impotrivamasurilor de austeritate anuntate de guvern, al caror rol este de aevita repetarea unei crize a datoriilor similara celei dinGrecia.

"Opriti cresterea somajului", "Spune nu austeritatii" si "Ceiresponsabili pentru criza ar trebui sa plateasca", erau doar uneledintre mesajele scandate.

Autoritatile au anuntat majorarea cu 1% a TVA-ului, impunereaunui impozit suplimentar de 2,5% pe profiturile companiilor mari siale bancilor, reducerea angajatilor din sectorul public cu 5%,blocarea procesului de angajare si micsorarea subventiilor acordatecorporatiilor.

Aceste masuri ar trebui sa reduca deficitul bugetar de la 9,4%in 2009 la jumatate in acest an, iar pana in 2013 acesta sa seincadreze in tinta de 3% din PIB impusa de Uniunea Europeana.

"Dorim ca aceste masuri exceptionale, precum majorarea TVA sau aimpozitului pe venit, sa fie implementate in timp si sa faca partedin strategia pe termen lung", a spus Manuel Carvalho da Silva,secretarul general al uniunii sindicale CGTP.

Grecia nu trebuie decat sa isi tinapromisiunile

Italia este ultimul stat din zona euro care a intrat in randulstatelor cu probleme financiare, desi premierul Silvio Berlusconii-a asigurat pe compatriotii sai in mai multe randuri ca pericolula fost evitat.

Sute de angajati din sectorul public s-au prezentat in fataParlamentului de la Roma pentru a protesta impotriva programului dereducere de cheltuieli de 24 de miliarde de euro pe doi ani anuntatde guvern.

Printre masuri se numara lupta impotriva evaziunii fiscale si afraudei, inghetarea salariilor celor 3,4 milioane de bugetari inurmatorii trei ani si reducerea substantiala a cheltuielilorautoritatilor regionale, care va avea ca efect reducereacapitalului disponibil pentru spitale si scoli, potrivit TheTelegraph.

Toate cele trei tari au adoptat programe de austeritate pentru aevita repetarea situatiei din Grecia.

Statul elen a fost nevoit sa imprumute 110 miliarde de euro dela Fondul Monetar International si de la statele din zona europentru a evita intrarea in incapacitate de plata.

Autoritatile au fost nevoite sa adopte masuri de austeritatedure, precum eliminarea salariilor numarul 13 si 14, majorareataxelor pentru combustibili, alcool si tutun, cresterea TVA de la21 la 23%, si sa faca fata mai multor valuri de proteste.

Ministrul de finante a anuntat recent ca statul nu va fi nevoitsa isi restructureze datoriile si nici nu va fi necesara niciadoptarea de noi masuri de austeritate.

Italia

  • Salariile bugetarilor vor fi inghetate pentru urmatorii treiani, iar cele de peste 75.000 de euro vor fi reduse cu 10% pe an inurmatorii trei ani.
  • Doar 20% dintre bugetarii care pleaca in 2011-2013 vor fiinlocuiti.
  • Cheltuielile ministerelor se reduc cu 10% anual in perioada2011 - 2013.
  • Transferurile catre autoritatile municipale si regionale sereduc cu 2 miliarde de euro in 2011 si cu 3,8 miliarde de euro in2012.
  • Economii totale: 24 mld. euro .

Spania

  • Guvernul doreste sa majoreze fiscalitatea.
  • Reducerea salariilor bugetarilor cu 5% in 2010, iar in 2011 leva ingheta.
  • Suspendarea cresterii pensiilor incepand cu anul viitor.
  • Eliminarea subventiilor de 2.500 de euro pentru noiiparinti.
  • Investitiile publice vor fi reduse cu 6 mld. euro in2010-2011.

Grecia

  • Vor fi eliminate salariile numarul 13 si 14 si reducereasalariilor din sectorul public cu 12%.
  • Majorarea taxelor pentru combustibili, alcool si tutun sicresterea TVA de la 21 la 23%.
  • Bonusurile pensionarilor vor fi limitate la 800 de euro pe anpentru cei cu pensii sub 2.500 de euro si anulate pentruceilalti.
  • Salariile angajatilor din sectorul privat nu vor fiafectate.
  • Economii totale: 30 mld. euro pana in 2012.

Portugalia

  • TVA va fi majorat cu 1%.
  • Impozit suplimentar de 2,5% pe profiturile companiilor mari siale bancilor.
  • Reducerea salariilor angajatilor din sectorul public cu5%.
  • Micsorarea subventiilor acordate corporatiilor.
  • Majorarea impozitului pe venit.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO