Business Internaţional

Măsurile de austeritate şi-au spus cuvântul: scăderi economice puternice pentru Grecia şi Portugalia

Măsurile de austeritate şi-au spus cuvântul: scăderi economice puternice pentru Grecia şi Portugalia

Măsurile de austeritate i-au scos pe greci în stradă în mai multe rânduri anul trecut

Autor: Paul Comşa, Paul Comşa

15.02.2012, 11:42 891

Cele mai puternice economii ale Europei au continuat să crească anul trecut în timp ce economiile din sud au fost puternic afectate de măsurile de austeritate care le-au fost impuse, scrie The Wall Street Journal.

Grecia a scăzut cu 7% în T4 comparativ cu perioada similară a anului trecut, iar Portugalia a scăzut cu 2,7% în acelaşi interval de timp. PIB-ul Germaniei a scăzut cu 0,2% în T4, iar cel al Franţei a crescut cu 0,2%. Anul trecut, economia germană a crescut cu 1,5%, iar cea franceză cu 1,7%.

Recesiunea severă din cele două economii aflate la periferia Europei aprinde din nou criticile aduse măsurilor stricte de austeritate care au fost adoptate de politicienii europeni cu scopul de a combate criza datoriilor de stat. Economiştii se întreabă acum dacă statele bogate, precum Germania care nu au cunoscut recesiunea anul trecut vor continua să critice întârzierea implementării programelor anti-criză în economiile de la periferia Europei în pofida ratării ţintelor de deficit bugetar şi de creştere economică.

"Nu se mai pune accentul pe austeritate, ci pe creştere economică în multe state europene, dar încă nu observ o schimbare de mentalitate în Germania", consideră analistul Philip Whyte de la Centrul pentru Reforme Europene.

Economiile Greciei şi Portugaliei nu reprezintă decât 4% din PIB-ul de anul trecut al zonei euro de 9.500 mld. euro. Totuşi, ele reprezintă un test important pentru măsurile de reducere a cheltuielilor bugetare şi de creştere a impozitelor care au fost intens promovate de liderii europeni pentru a stimula creşterea economică şi a readuce încrederea investitorilor în economia europeană. Cel puţin până în prezent, strategia a eşuat.

Economiile Spaniei şi Belgiei au înregistrat de asemenea contracţie în T4.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO