Business Internaţional

Medicul Ai Fen din Wuhan povesteşte cum a fost cenzurată de către oficiali

Medicul Ai Fen din Wuhan povesteşte cum a fost...

Autor: Andreea Burnar

14.03.2020, 18:12 384

Medicul Ai Fen, şeful departamentului de urgenţă al spitalului cetral Wuhan, care a lansat alerta despre coronavirus, povesteşte cum a fost cenzurată de către oficiali să nu spună nimănui despre noul virus necunoscut şi periculos.

Ai Fen îţi spune că ar dori să se întoarcă în timp. „Dacă colegii mei ar fi fost avertizaţi mai devreme nu ar fi murit. Dacă aş fi ştiut cum va evolua epidemia aş fi trecut dincolo de mustrare. Aş fi vorbit despre asta peste tot ”.

Ai Fen este celălalt medic din Wuhan care a lansat alerta despre coronavirus şi care a fost pedepsit pentru că şi-a informat colegii despre pericolul virusului. Este şeful departamentului de urgenţă al spitalului central Wuhan, situat la câţiva kilometri de piaţa de peşte considerată a fi epicentrul epidemiei.

Pe 30 decembrie, Ai Fen a luat cunoştinţă de rezultatele unuia dintre pacienţii internaţi timp de trei săptămâni cu o infecţie pulmonară necunoscută. A sesizat imediat departamentul de control al bolilor infecţioase şi a transmis şefilor de departament o alarmă cu privire la circulaţia unui virus necunoscut şi periculos. Însă, toate informaţiile au fost cenzurate, autorităţile nu au recomandat nicio măsură de protecţie.

După câteva ore, Ai Fen a fost mustrată de biroul disciplinar al spitalului şi a fost acuzată că dăunează stabilităţii. „Mi s-a cerut să nu spun nimănui, nici măcar soţului meu. M-am simţit de parcă singură am ruinat viitorul orasului Wuhan. Am fost disperată. Ei spun că sunt un informator dar eu nu mi-am făcut decât treaba. Ca şi alţi şapte medici, Li Wenliang a fost pedepsit şi apoi chemat de poliţie pentru a dezvălui „zvonuri false”, a declarat Ai Fen pentru revista People.

La începutul lunii martie, în secţia de urgenţă de la Spitalul Central, s-au înghesuit în fiecare zi 1.500 de pacienţi. Peste 200 de angajaţi ai spitalului au fost infectaţi, patru au murit, iar mai mulţi sunt în stare gravă.

Trei zile mai târziu cenzorii au câştigat bătălia. Când colegul lui Ai Fen Li Wenliang a murit din cauza virusului pe 6 februarie, un val de furie a izbucnit pe reţelele sociale cu sloganul: „Vrem libertatea de exprimare”. Guvernul a încercat atunci timp de cinci ore să stingă conflictul, însă, în cele din urmă tânărul doctor a fost făcut erou naţional.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO