Business Internaţional

Mediul rural polonez beneficiaza din plin de aderarea la Uniunea Europeana

11.09.2006, 17:16 42

Agricultorii polonezi au sfarsit prin a iubi Uniunea Europeana, scrie Les Echos. Din momentul aderarii, teama de competitia venita din partea Europei Occidentale si spectrul falimentului tind sa se estompeze. Subventiile directe au contribuit, fara indoiala, la inlaturarea temerilor, desi volumul acestora este mai redus comparativ cu cele indreptate catre vestul continentului.
Daca moralul a crescut, ramane de aflat care sunt schimbarile reale aparute in mediul rural polonez in acesti ultimi ani. A inceput oare sa se modernizeze unul dintre ultimele bastioane ale traditiei in Europa?
Timp indelungat, mediul rural polonez parea a fi simbolul subdezvoltarii. Un cal batran tragand dupa el o caruta de lemn pe un drum plin de noroi, iata imaginea-tip care insotea adesea, in jurnalele occidentale, articolele privitoare la Polonia. In timpul anilor '90, discrepantele dintre mediul urban si cel rural s-au adancit in ciuda legaturilor multiple ce continuau sa existe intre cele doua medii.
In orase se gaseau oportunitatile oferite de economia de piata, in timp ce mediul rural era "parintele sarac". Cei care puteau plecau sa munceasca la oras sau emigrau.
Astazi in jur de 14% din populatia rurala a Uniunii Europene se gaseste in Polonia. Avand in vedere ca aproape 2 milioane de persoane lucreaza in agricultura poloneza, aceasta tara dispune de cea mai numeroasa populatie rurala din UE. Totusi, in ultimul timp se fac simtite unele schimbari. Modul in care polonezii percep mediul rural este de asemenea in curs de schimbare. Acest lucru este cel putin constatat in cadrul raportului anual "La campagne polonaise 2006".
Autorii acestui studiu subliniaza faptul ca primii ani de dupa aderare au fost benefici pentru agricultura poloneza. Intr-adevar, inca din primul an, cheltuielile publice cauzate de agricultura s-au triplat, comparativ cu anul precedent. In 2005, acestea au crescut cu inca 50% gratie in special programelor comunitare implementate.
In plus, se observa o crestere a numarului de ferme mari, fenomen favorizat de popularitatea fondurilor structurale de care beneficiaza un numar crescand de agricultori. Concentrarea productiei este un proces aflat la inceput. Sectoare intregi, cum ar fi cel agro-alimentar, sunt in curs de modernizare. Astfel, piata utilajelor agricole inregistreaza o crestere puternica. Acest lucru nu va intarzia sa aduca o mecanizare sporita a muncii.
Locuitorii din mediul rural isi deschid conturi in banca, se familiarizeaza cu proceduri administrative complicate, descopera avantajele cooperarii.
Aspiratiile crescande ale fermierilor si copiilor acestora se manifesta si in domeniul educatiei, cerere la care raspund un numar mare de institutii private de invatamant superior. Drumul parcurs este inca prea scurt. Ramane de vazut daca evolutiile inregistrate se vor dovedi de durata si daca se vor inscrie intr-un vast proces de schimbare la fata a mediului rural polonez. Evolutia viitoare va depinde foarte mult de politica guvernamentala in materie de fonduri structurale, in ce masura acestea vor fi utilizate pentru a permite modernizarea zonelor rurale.
Schimbarile in curs sunt legate si de modul in care este perceputa viata in mediul rural de catre cetatenii polonezi, dupa cum arata cel mai recent sondaj al CBOS. In cativa ani, procentajul celor care accepta ideea de a trai in mediul rural a crescut de la 30% in 1998 la 42% in 2006.
Mediul rural este perceput ca un mediu de viata atractiv, in special de catre persoanele inactive: someri, persoane in varsta. Numarul persoanelor ce decid sa traiasca in mediul rural este asteptat sa creasca in anii urmatori. Intr-adevar, viata in acest mediu este mai calma, mai putin costisitoare, mai sigura.
Viata in mediul rural pare sa atraga si un numar din ce in ce mai mare de persoane cu studii secundare sau chiar superioare. Gratie pregatirii, situatiei materiale si tendintei acestora de a coopera, unii dintre ei ar putea contribui la accelerarea ritmului schimbarilor care au loc in mediul rural.
Acelasi lucru se observa si in randul tinerilor. Procentul persoanelor cu varste cuprinse intre 25 si 34 de ani care se declara gata sa se instaleze intr-o buna zi in mediul rural a crescut de la 25 la 40%.
De cativa ani, asistam in cadrul UE la o dezbatere referitoare la reforma politicii comune din domeniul agriculturii. Dintre noile state membre, Polonia este principala beneficiara a acestei politici. Este astfel sigur ca Polonia nu se va alatura taberei celor care cer reformarea acestei politici, ci va milita pentru ca reforma respectiva sa nu fie implementata inainte de 2013, an in care va exista o armonizare a subventiilor acordate agricultorilor din toate statele membre, armonizare favorabila agricultorilor polonezi. Autoritatile poloneze vor incerca sa apere interesele micilor fermieri, solicitand majorarea cotelor la productia de lapte si de cereale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO