Business Internaţional

Medvedev: Inflatia este pretul platit de Rusia pentru a deveni o putere mondiala

26.03.2008, 16:14 31

Noul presedinte al Rusiei, Dmitri Medvedev, a declarat ca accelerarea inflatiei este pretul pe care tara sa trebuie sa-l plateasca pentru intrarea in "clubul marilor puteri economice ale lumii", scrie Bloomberg.
"Inflatia ramane o problema serioasa pentru Rusia. Acesta este pretul pe care trebuie sa-l platim pentru calitatea de membru in clubul marilor puteri economice ale lumii", a declarat Medvedev prin intermediul site-ului sau de internet.
Cresterea preturilor la bunurile de larg consum din Rusia, a carei economie a crescut pentru al zecelea an la rand, a depasit tinta inflatiei stabilita in toti cei opt ani de conducere ai lui Vladimir Putin, in afara de 2003.
Medvedev, 42 de ani, este vicepresedinte al Gazprom si presedinte al GazpromExport. El a castigat alegerile prezidentiale din 2 martie cu peste 70% din sufragii si urmeaza sa depuna juramantul pe 7 mai.
Sub conducerea lui Putin, care va ramane la Kremlin ca prim-ministru, conform promisiunii lui Medvedev, venitul mediu al cetatenilor a crescut de sase ori in cei opt ani, iar rezervele valu-tare au atins 500 mld. $ (320 mld. euro).
Cresterea veniturilor provenite din petrol si a veniturilor disponibile a dus la o crestere fulminanta a consumului, ceea ce a ingreunat stoparea evolutiei inflatiei, care anul trecut a urcat la 11,9%. Ministerul Economiei a majorat previziunile privind inflatia cu un punct procentual, pana la 9,5%, in urma cresterii preturilor, care a accelerat in februarie cu cel mai rapid ritm din ultimele 31 de luni, la o rata anuala de crestere de 12,7%.
"Bineinteles, exista si o serie de alti factori care contribuie la cresterea inflatiei in Rusia. In primul rand, noi nu avem inca o piata interna stabila si complet dezvoltata pentru produsele alimentare", a declarat Medvedev.
"Suntem fortati sa importam multe produse alimentare din alte tari, ceea ce are un impact puternic asupra evolutiei inflatiei. In plus, avand in vedere cresterea preturilor la astfel de produse in intreaga lume si faptul ca noi suntem nevoiti sa le importam, este evident ca inflatia va fi influentata", a adaugat Dimitri Medvedev.
Cresterea economica a Rusiei a depasit in 2007 8% dupa ce in 2006, rata de crestere a fost de 7,4%. Medvedev a avertizat in cateva randuri ca pretul gazelor va creste, iar analistii au mentionat ca acesta se poate dubla in urmatorii trei ani. Conform datelor prelevate dintr-un sondaj efectuat de All-Rusia Center, 41% din cetatenii rusi cheltuiesc peste jumatate din venituri pe produse alimentare, in conditiile in care salariul mediu din Rusia este de circa 18.500 de ruble (500 de euro), iar pensia medie nu depaseste 3.300 de ruble (89,5 euro). De asemenea, 68% din populatia tarii nu are posibilitatea de a economisi in timp ce preturile la utilitati au crescut in ultimele luni cu peste 16% fata de aceeasi perioada a anului trecut.
"Inflatia este cea mai mare problema macroeconomica cu care se confrunta Rusia in acest moment. Daca priviti orice sondaj, toate spun acelasi lucru. Este o problema politica, dar care are o solutie economica. Va constitui un adevarat test pentru Medvedev", a declarat Roland Nash, strateg-sef la Renaissance Capital din Moscova.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO