Business Internaţional

Megatranzacţiile de pe piaţa de fuziuni şi achiziţii ating un nou record, de 1.190 miliarde dolari

Megatranzacţiile de pe piaţa de fuziuni şi achiziţii...

Autor: Marius Oncu

20.09.2015, 16:49 285

Totalul tranzacţiilor care depăşesc individual 10 miliarde de dolari a depăşit recordul din 1999 săptămâna aceasta, după ce joi compania franceză de telecom Altice a anunţat o înţelegere de 17,7 miliarde de dolari pentru achiziţia Cablevision.

Tot în această săptămână, cel mai mare producător de bere din lume, AB InBev, a anunţat planuri pentru o tentativă de preluare a rivalului SABMiller. O tranzacţie ar depăşi pragul de 100 de miliarde de dolari şi s-ar situa astfel printre cele mai mari şase preluări de până în prezent.

Ca număr, tranzacţiile de peste 10 miliarde de dolari se situează în acest an la 47, la numai o operaţiune distanţă de recordul înregistrat în 2006, înaintea crizei financiare, notează publicaţia britanică.

Boom-ul de fuziuni şi achiziţii coincide cu o perioadă lungă de dobânzi scăzute, extinsă joi de Rezerva Federală a SUA, care a ales să nu înăsprească politica monetară din cauza temerilor privind evoluţia economiei globale. Dobânzile mici au permis companiilor să se împrumute ieftin pentru a finanţa tranzacţii de amploare.

În plus, companiile se află şi sub presiunea acţionarilor să utilizeze mai profiabil lichidităţile mari de care dispun, folosite în ultimii ani mai ales pentru răscumpărări de acţiuni.

Consultanţii din SUA şi Europa se aşteaptă ca ritmul megatranzactiilor să rămână ridicat, chiar dacă evoluţiile istorice sugerează că ar putea urma o perioada de încetinire, potrivit Financial Times.

Datele furnizate de compania de software financiar Dealogic arată că ciclurile de activitate intensă înregistrate în 1997-2000 şi 2005-2008 au fost urmate de corecţii puternice ale burselor şi de declinul fuziunilor şi achiziţiilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO