Memoriile Angelei Merkel reprezintă deja cea mai de succes carte a anului în Germania, la doar o săptămână după publicarea acestora, scrie Deutsche Welle.
Potrivit Media Control, o firmă de analiză, cartea de 736 de pagini se află deja pe primul loc în Germania, cu 200.000 de exemplare deja vândute.
„Nicio altă carte nu a mai avut un start atât de spectaculos în acest an“, arată Ulrike Altig, managing director al Media Control.
Săptămâna trecută, Merkel a lansat cartea la Teatrul Deutsches din Berlin, pornind mai apoi într-un tur rapid în jurul Europei şi Americii pentru promovarea acesteia. În Washington, acesteia i s-a alăturat fostul preşedinte american Barack Obama. Cartea este criticată de unii pentru preţul ridicat, de 42 de euro, şi pentru faptul că include prea puţine reflecţii şi informaţii privitoare la evenimente din întreaga lume.
Richard J Evans, profesor de istorie la Universitatea Cambridge, scrie într-un review al cărţii publicat de The Guardian că memoriile fostei cancelare detaliază nenumăratele probleme cu care s-a confruntat aceasta, de la criza financiară la pandemie, dar evită în mod calculat orice perspectivă şi analiză.
Aflăm că s-a înţeles bine cu preşedintele american George W Bush, dar nu la fel de bine cu Vladimir Putin. Despre politică, Merkel scrie că nu este vrăjitorie.
Politica este făcută de oameni, oameni cu influenţele lor, experienţele, vanităţile, slăbiciunile, puterile, dorinţele, visele, convingerile, valorile şi interesele lor. Oameni care trebuie să lupte pentru majorităţi într-o democraţie dacă vor să facă lucruri să se întâmple.
„Wir schaffen das - Putem reuşi. În întreaga carieră, nicio frază nu mi-a fost aruncată în faţă cu atât de multă virulenţă ca aceasta. Nicio frază nu a fost atât de polarizatoare. Pentru mine însă, a fost o frază destul de obişnuită. Aşa am făcut politică, aşa am trăit“, scrie Merkel în memoriile sale.
Se pare că viaţa în Estul Germaniei i-a conferit un avantaj în relaţiile cu cei mai puternici bărbaţi ai lumii. „În cartea mea, scriu că poate că dragostea mea pentru haine colorate se datorează faptului că în Est totul era foarte gri“, a declarat Merkel într-un interviu acordat recent CBS News.
Printre cele mai stânjenitoare amintiri ale sale se numără prima întâlnire, şocantă, cu Donald Trump în 2017. „Am plecat convinsă că o cooperare multilaterală este dificilă cu Donald Trump“.
Decizia lui Merkel de a permite intrarea în Germania a peste un milion de refugiaţi din Siria este adesea considerată un motiv pentru ascensiunea partidelor anti-imigranţi, de dreapta, în Europa. Potrivit fostei cancelare, forţele respective erau oricum în ascensiune.
Pentru Merkel, menţinerea relaţiilor cu Putin a părut a fi o idee corectă la acea vreme, deşi una dificilă. Cum ar sugera ca oamenii să relaţioneze cu el? „Fără frică“, a declarat Merkel în interviul acordat CBS News.
În pofida experienţei sale, Merkel se abţine de la a da sfaturi. Însă oferă indicii. În interviu, aceasta se declară îngrijorată cu privire la ceea ce se întâmplă în lume. „Vremurile au devenit mai dificile. Lumea a fost divizată în Războiul Rece, iar mai apoi a venit anul 1990. Am avut speranţe mari că lucrurile vor deveni mai uşoate după sfârşitul Războiului Rece. Dar nu este aşa“.