Business Internaţional

Merkel cere Volkswagen să nu ascundă nimic în scandalul emisiilor poluante

Merkel cere Volkswagen să nu ascundă nimic în...

Autor: Marius Oncu

01.11.2015, 13:46 201

Reputaţia logo-ului "Made în Germany" nu a fost afectată, însă scandalul nu trebuie tratat superficial, potrivit unor comentarii postate pe site-ul cancelarului german, scrie publicaţia Wall Street Journal.

"Foarte mult depinde de modul în care Volkswagen rezolvă această situaţie. (...) Cred că grupul lucrează cu toate forţele", a spus Merkel, adăugând că Volkswagen ar putea depăşi această problemă dacă dezvăluie tot ce s-a întâmplat şi îşi schimbă organizarea internă într-un mod care să nu mai permită ca aşa ceva să se mai întâmple.

Autorităţile americane au dezvăluit la mijlocul lunii septembrie că Volkswagen a folosit la unele motoare diesel un program pentru manipularea testelor emisiilor poluante. Grupul este investigat în această privinţa de către autorităţile din SUA şi Germania.

Ulterior, producătorul auto a admis că soft-ul a fost instalat pe 11 milioane de maşini la nivel global, inclusiv 482.000 de autoturisme comercializate în SUA. Scandalul "dieselgate" afectează mai multe dintre mărcile care folosesc motorul diesel EA 189, inclusiv Volkswagen, Audi, Skoda şi SEAT. Grupul german se pregăteşte să iniţieze la începutul anului următor un amplu program de rechemări.

Autorităţile din Germania şi SUA, precum şi Volkswagen, au asigurat în repetate rânduri că maşinile afectate nu prezintă probleme de siguranţă, însă programul de manipulare a emisiilor trebuie eliminat, astfel încât autovehiculele să respecte reglementările de mediu.

Merkel a păstrat legături strânse cu grupul Volkswagen încă de la câştigarea primului mandat, în 2005, potrivit Wall Street Journal. Directorul general al grupului, Matthias Muller, a făcut parte din delegaţia cancelarului în cadrul vizitei din China în această săptămâna.

Totodată, publicaţia Sueddeutsche Zeitung a scris, citând surse din conducerea Volkswagen, că grupul pregăteşte o propunere de amnistie pentru angajaţii care furnizează informaţii despre scandalul emisiilor, astfel încât aceştia să nu se teamă de pierderea locului de muncă sau de o eventuală trimitere în judecată. Amnistia nu va fi disponibilă şi pentru membrii conducerii, a afirmat sursa Sueddeutsche Zeitung.

Un purtător de cuvânt a negat, însă, informaţiile prezentate de cotidianul german.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO