Business Internaţional

Merkel dă vina pe Italia şi Franţa pentru stagnarea economiei UE

Sursa foto - AFP

Sursa foto - AFP

Autor: Mădălina Bodârlău

22.08.2014, 00:03 971
Cancelarul Germaniei Angela Merkel repro­şea­ză Italiei şi Franţei că au încălcat regulile fiscale pe care singure s-au angajat să le respecte şi că astfel au contribuit la frânarea redresării economice din zona euro, în timp ce economişti de top dau vina chiar pe sistemul de austeritate promovat de Merkel pentru rata ridicată a şomajului şi creşterea anemică din regiune, scrie The Guardian.

Merkel a declarat că anumite ţări au ignorat avertismentele Comisiei Europene şi ale Băncii Centrale Europene (BCE ) şi au continuat să cheltuiască, acumulând astfel deficite bugetare peste limitele prevăzute de normele UE.  Ea a subliniat că Germania a dovedit că sunt posibile în acelaşi timp reducerea deficitului bugetar şi îmbunătăţirea situaţiei economice.

Franţa şi Italia nu au menţinut deficitul bugetar sub limita de 3% din PIB. În viziunea lui Merkel, creşterea economică este îngreunată de inabilitatea celor 18 state din zona euro de a sancţiona ţările care acumulează deficite bugetare peste limitele impuse de Comisia Europeană. Preşedintele BCE, italianul Mario Draghi, care susţine părerea cancelarului german, a avertizat că zona euro se va ţine cu greu pe picioare dacă nu vor fi întărite regulile bugetare şi că statele delincvente trebuie pedepsite.

Criticii lui Merkel spun că Germania este sursa problemelor din zona euro prin încurajarea oarbă a minimizării cheltuielilor într-o perioadă în care ţările grav afectate de criză trebuie să-şi reconstruiască sectorul bancar şi să încurajeze consumul. Câţiva economişti laureaţi ai Premiului Nobel sunt de părere că din cauza austerităţii zona euro riscă să se confrunte cu ani grei de depresiune economică şi cu izbucnirea unei noi crize a datoriilor, notează The Telegraph. „Tinerii din Spania şi Italia care au intrat pe piaţa muncii in timpul recesiunii vor fi afectaţi zeci de ani de-acum încolo. Consecinţele sunt zdrobitoare şi e surprinzător cât de uşor au fost acceptate măsuri atât de distructive“, a spus  profesorul Peter Diamond, expert în şomaj.

Profesorul Joseph Stiglitz a afirmat că politicile de austeritate au eşuat în mod dezastruos şi că acestea reprezintă cauzele principale ale încetinirii economice din prima jumătate a anului, când Italia a intrat în recesiune tehnică (două trimestre consecutive de scădere economică), Franţa a stagnat, iar economia Germaniei,  cea mai mare din Europa, s-a contractat.

„Mă îngrijorează viitorul uniunii monetare, care nici măcar nu a simţit încă impactul tensiunilor geopolitice“, a spus Stiglitz. Profesorul şi expertul american în politică monetară Christopher Sims consideră că  nu au fost îndreptate nici măcar defectele de structură ale uniunii monetare iar sistemul de austeritate nu face decât să creeze şi mai multe probleme Greciei, Spaniei, Italiei şi Portugaliei. “Dacă ar fi să dau un sfat Greciei, Portugaliei sau chiar Spaniei, acela ar fi să îşi facă planuri de urgenţă de a părăsi zona euro“. 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO