Business Internaţional

Merkel şi Macron s-au angajat să protejeze suveranitatea în Mediterana

Autor: Bogdan Cojocaru

24.08.2020, 00:00 1211

Cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Emmanuel Macron au declarat că nu vor accepta atacuri asupra suveranităţii statelor membre ale UE pe fondul unei escaladări a tensiunilor între ţări care explorează după petrol şi gaze naturale în estul Mediteranei, scrie Euractiv.

Între pereţii Fortului de Breganaon, reşedinţa tradiţională de vară a liderilor francezi, Merkel şi Macron au recunoscut că abordările lor nu au fost întotdeauna aceleaşi.

„Dar au fost întotdeauna convergente în dorinţa lor de a face din Marea Mediterană de Est un spaţiu al libertăţii, al respectului pentru dreptul internaţional şi al stabilităţii“, a spus Macron.

Obiectivul strategic al Europei în estul Mediteranei este acelaşi: suveranitatea şi stabilitatea europeană, a argumentat preşedintele francez.

„Avem voinţa de a asigura stabilitatea în această regiune şi voinţa de a respecta dreptul internaţional şi de a favoriza deescaladarea“, a spus el.

După încheierea unui acord controversat între Turcia şi guvernul Libiei pentru demarcarea zonelor maritime din regiune, Ankara a trimis o navă ştiinţifică însoţită de nave de război pentru a explora apele teritoriale greceşti.

Ankara susţine că vaporul acţionează în apele turceşti, în timp ce Atena spune că îi sunt încălcate drepturile suverane.

În acest context, parlamentul elen va discuta şi va ratifica în următoarele zile acorduri maritime care demarchează zonele economice exclusive cu Egiptul şi Italia, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului grec Stelios Petsas.

Această mutare va înfuria Turcia, care a calificat acordul greco-egiptean ca fiind „nul şi fără conţinut“, subliniind că Grecia şi Egiptul nu au o frontieră comună pe mare.

Atena spune că acordul cu Egiptul anulează practic înţelegerea dintre Turcia şi Libia pentru demarcarea zonelor maritime din regiune.

Între timp, Turcia susţine militar guvernul libian recunoscut internaţional contra Armatei Naţionale Libiene conduse de generalul rebel Khalifa Haftar.

Haftar îl are de partea sa pe preşedintele francez. Implicarea Turciei în război a încetinit semnificativ forţele generalului rebel.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO