• Leu / EUR4.8962
  • Leu / GBP5.5088
  • Leu / USD4.5550
Business Internaţional

Merkel va merge în luna februarie la Budapesta ca să îl urecheze pe Orban

Merkel va merge în luna februarie la Budapesta ca să îl urecheze pe Orban

AFP/Mediafax Foto

Autor: Daniela Stoican

16.12.2014, 00:06 698

Cancelarul german Angela Merkel va veni în februarie la Budapesta pentru a discuta cu premierul maghiar Viktor Orban în condiţiile în care Ungaria este izolată din ce în ce mai mult pe plan internaţional în contextul îngrijorărilor privind întărirea relaţiilor dintre Ungaria şi Rusia, al acuzaţiilor de corupţie pe care SUA le face la adresa guvernului ungar şi al presiunilor pe care Budapesta le exercită asupra compani­ilor internaţionale, potrivit presei maghiare.

În ultima lună, popularitatea partidului de guvernământ Fidesz s-a prăbuşit cu 12 puncte procentuale, la 26%, pe fondul unor măsuri controversate luate de guvern. Cabinetul maghiar s-a confruntat în ultimele luni cu proteste şi greve aproape în fiecare zi. Una dintre cele mai puternice demonstraţii a pornit în urma intenţiei guvernului de a introduce o „taxă pe internet“, scrie Budapest Business Journal.

În ultimele săptămâni Orban a făcut două vizite în Germania, dar niciuna nu a inclus şi vreo întâlnire cu Merkel. Antal Rogan, şeful grupului parlamentar al partidului de guvernământ Fidesz, a sugerat că guvernul maghiar este interesat să îşi îmbunătăţească relaţiile diplomatice şi economice cu Germania.

Vizita de cinci ore a cancelarului german la Budapesta va cuprinde o întâlnire cu Orban, urmată de o conferinţă de presă, scrie vs.hu. În pofida eforturilor cabinetului Orban, vizita lui Merkel s-ar putea să nu fie la fel de prietenoasă cum şi-ar dori Fidesz din cauza legislaţiei pe care Ungaria vrea să o implementeze, care va avea un impact negativ asupra retailerilor germani din Ungaria, şi din cauza taxei pe publicitate care are ca ţintă clară televiziunea RTL Klub, deţinută de un grup german. Guvernul maghiar a trimis în parlament în noiembrie o propunere de lege care va forţa lanţurile mari de retail ca din 2018 să închidă operaţiunile din Ungaria dacă nu fac profit timp de doi ani la rând. De asemenea, parlamentul a adoptat recent o lege care obligă lanţurile mari de supermarketuri să stea închise duminica. Retailerii cei mai afectaţi vor fi cei străini, printre care cele germane Lidl, Aldi şi Penny Market.

Pe agenda discuţiilor dintre premierul maghiar şi cancelarul german se vor afla noile taxe, precum şi legăturile strânse dintre Ungaria şi Rusia. De asemenea, partidul de guvernă­mânt din Ungaria ar putea fi acuzat de către Merkel de în­călcarea principiului statului de drept şi a drepturilor omului în ceea ce priveşte mass-media, societatea civilă şi minorităţile.

Urmează ZF Power Summit 2023
AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - astăzi, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.8962
Diferență: -0,1224
Ieri: 4.9022
Azi: 4.5550
Diferență: -0,4306
Ieri: 4.5747
Azi: 5.5088
Diferență: 0,3717
Ieri: 5.4884
Azi: 4.9559
Diferență: 0,3117
Ieri: 4.9405