Business Internaţional

Merrill, UBS si Credit Suisse ofera cele mai bune sfaturi pentru investitiile bursiere

09.10.2006, 13:11 19

Merrill Lynch conduce in topul celor mai bune sfaturi de investitii in actiuni date clientilor, scrie Bloomberg.
In iunie 2003, investitorii isi pierdusera increderea in companiile de analiza bursiera, acuzandu-le ca au devenit niste marionete in slujba bancilor de investitii. Cum se cerea o clarificare a situatiei, Candence Browing, director general al diviziei de cercetari la Merrill Lynch, a propus ca analistii din departamentul de research sa-si restructureze activitatea.
Divizia condusa de Browing si-a redus costurile, a eliminat rapoartele nefolositoare si s-a orientat catre industria fondurilor de hedging care isi incepeau ascensiunea. Astazi, Merrill Lynch este liderul unei revolutii in analiza bursiera de pe Wall-Street.
Bloomberg nu s-a bazat in alcatuirea studiului pe raspunsuri din partea investitorilor, ci pe utilitatea sfaturilor date de grupuri clientilor. Au fost incluse in acest raport primele 200 de companii dupa valoarea de piata. Au fost apoi numarate recomandarile de cumparare date de analisti si urmate de o crestere a cotatiei, si recomandarile de vanzare urmate de scaderea pretului.
Merrill Lynch conduce in topul celor mai buni adviseri pentru clienti cu 68 de recomandari corecte. Este urmata de Credit Suisse, cu 52, Morgan Stanley, cu 48, si Deutsche Bank, cu 46.
Si relatiile dintre analistii financiari si bancheri s-au schimbat foarte mult. "Nu mai pot sa-i urez pe hol "La multi ani" unui bancher pe care il cunosc", spune Jeffery Harte, analist la Sandler O'Neill & Partners.
Ca si alti directori, Browning a trebuit sa gaseasca un produs pentru care investitorii vor plati direct sau prin intermediul comisioanelor. Fondurile de hedging necesita mai multa atentie decat actiunile, ele "simtindu-se bine" intr-o piata in scadere, dar si intr-una in crestere.
Pentru a face fata industriei de 1.200 mld. $ (950 mld. euro) a fondurilor de hedging, Merrill Lynch, Credit Suisse, UBS sau alte asemenea firme trebuie sa realizeze tranzactii intre piete sau peste hotare.
Salariul unui analist cu experienta a scazut de la 1 mil. dolari (0,78 mil. euro) pe an in 2000 la 600.000 de dolari. La CitiGroup, numarul zece in topul realizat de Bloomberg, 300 de analisti acopera 2.900 de companii, fata de 2.300 acum trei ani. "Nu cred ca exista o meserie pe Wall Street care sa fi suferit o transformare mai drastica", spune Alan Johnson, manager director la firma de consultanta Johnson Associates.
La Credit Suisse, comisioanele din tranzactiile fondurilor de hedging au crescut de la 20% la 40% din total. La Deutsche Bank Securities fondurile sunt raspunzatoare pentru jumatate din veniturile realizate in Statele Unite. Clientii mari primesc toata atentia.
Modul de a munci al analistilor s-a schimbat in ultimii ani. Astazi, 50% din activitatea acestora se bazeaza pe cercetare, fata de 20% acum trei ani. Ei au renuntat la rapoartele de mentenanta, o privire de ansamblu asupra unei companii dupa evenimente cum ar fi publicarea rezultatelor financiare. Merrill a redus rapoartele la doua pagini, iar in activitatea J.P. Morgan si-au diminuat importanta de la 40%, cat reprezentau acum trei ani, la 20%.
Managerii fondurilor de investitii au inceput sa fie mai selectivi in ceea ce priveste firma prin care tranzactioneaza. Fidelity Investments, Boston, a inceput sa faca public cat reprezinta cheltuielile cu analistii din totalul comisionului. De anul trecut, fondul plateste din buzunarul propriu pentru cheltuielile de cercetare, in loc sa taxeze investitorii pentru aceste servicii. In Marea Britanie, Autoritatea pentru Servicii Financiare a cerut ca din acest an fondurile care au clienti individuali sa precizeze cat din comision reprezinta cheltuieli cu cercetarea.
Multi dintre analisti obisnuiau sa isi obtina informatiile de la oficialii companiilor. Ei erau capabili sa estimeze datele financiare cu o eroare infima fata de rezultatele reale.
Totul a luat sfarsit in 2000, prin introducerea unei noi reglementari. Companiile au fost obligate sa ofere datele financiare tururor in acelasi moment. Analistii sunt nevoiti sa-si gaseasca alte surse de informatii. Reglementarea a facut ca analistii buni sa fie si mai valorosi, apreciaza Stefano Natella, presedinte al diviziei de investitii bursiere la Deutsche Bank Securities.
Nu toti managerii sunt multumiti de serviciile analistilor. Ei se plang ca, atunci cand rapoartele ajung pe masa lor, analizele nu valoreaza mai nimic. Rapoartele devin inutile dupa ce iau legatura cu Wall Street-ul.
In ultimele 18 luni, Moors & Cabot au renuntat sa mai ofere servicii de analiza, TheStreet.com si-a inchis divizia de cercetari, iar departamentul de cercetari al Fulcrum Global Partners a fost cumparat de Soleil Securities Group. Numarul firmelor independente de analiza financiara a scazut in ultimii doi ani la nivel global de la 450 la 400.
Faptul ca unele companii fac analize doar la nivel local reprezinta un avantaj. Kepler Equities din Paris este una dintre primele agentii de analiza, angajatii sai facand cercetari numai asupra companiilor de pe continentul european.
Presiunea asupra departamentelor de cercetare se pastreaza. Banci ca Citigroup sau J.P. Morgan angajeaza personal din randul tarilor asiatice. Deutsche Bank si-a externalizat serviciile de analiza, iar Merrill vrea sa angajeze analisti tineri tocmai iesiti de pe bancile facultatilor.
O metoda de supravietuire a analistilor ar fi un numar mai mare de recomandari de vanzare. O alta solutie pentru analisti o reprezinta asocierea cu traderii fondurilor de hedging. Este o practica obisnuita pentru fonduri sa cumpere actiunile unei companii si in acelasi timp sa parieze pe o scadere a cotatiei.
Departamentele de analiza au inceput sa ofere servicii care sa-i satisfaca pe managerii fondurilor internationale. Cu ceva timp in urma, analiza globala se realiza punand in acelasi raport ideile mai multor analisti din diferite tari. Analiza nu era una de calitate pentru ca fiecare tara avea standarde contabile diferite, iar datele oferite erau adesea contradictorii.
In februarie 2005, Colin Gibson, analist la HSBC, a dat publicitatii un raport prin care prevedea o cadere a industriei tehnologice. Gibson a adus pagube iremediabile mai multor companii. Printre ele se numara ABB, Emerson Electric, Fanuc, Invensys si Siemens.
Astazi, una dintre cele mai eficiente si inovative cercetari se face asupra unei industrii cu totul diferite. Pe 11 august, Johnathan Litt, analist al Citigroup din Chicago, a publicat un raport in care analiza proprietatile detinute de 177 de companii diferite din Statele Unite.
El a ajuns la concluzia ca unele dintre societatile americane detin cladiri si terenuri care totalizeaza peste 75% din valoarea lor de piata. O companie de reparatii din Philadelphia detine proprietati de real-estate in valoare de 1,17 mld. $ (900 mil. euro), adica 105% din valoarea ei.
Marile companii sunt urmarite de mai multi analisti. Exxon Mobil, cea mai mare companie a lumii dupa valoarea de piata, este asiduu urmarita de 29 de analisti. Numarul doi, General Electric, este studiata de 26 de analisti. Cu atat de multi experti pe urmele unei singure companii, este greu sa vii cu o noutate. Chiar si cei mai buni analisti nu pot sa faca recomandari castigatoare pentru toate companiile pe care le studiaza.
Una dintre amenintarile care planeaza asupra departamentelor de analiza de pe Wall Street sunt chiar fondurile de hedging. Acestea au reusit deja sa "puna mana" pe cativa dintre cei mai experimentati analisti din piata.
In acest moment, multi manageri declara ca nu citesc rapoartele primite de la analisti. Pentru ca departamentele de analiza financiara sa-si merite banii pe viitor, ele trebuie sa demonstreze ca pot sa faca investitiile inteligente si mai inteligente decat sunt in prezent.

RECAPATA INCREDERE
Merrill Lynch conduce in topul celor mai buni adviseri pentru clienti cu 68 de recomandari corecte. Este urmata de Credit Suisse, cu 52, Morgan Stanley, cu 48, si Deutsche Bank, cu 46
Salariul unui analist cu experienta a scazut de la 1 mil. $ (0,78 mil. euro) pe an in 2000 la 600.000 de dolari
La Credit Suisse, comisioanele din tranzactiile fondurilor de hedging au crescut de la 20% la 40% din total
Numarul firmelor independente de analiza financiara a scazut in ultimii doi ani la nivel global de la 450 la 400
Marile companii sunt urmarite de mai multi analisti. Exxon Mobil, cea mai mare companie a lumii dupa valoarea de piata, este asiduu urmarita de 29 de analisti.
Numarul doi, General Electric, este studiata de 26 de analisti

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO