Business Internaţional

A fost sau nu mersul economiei un factor decisiv în alegerile prezidenţiale din SUA din acest an? Pentru alegătorii lui Biden, pandemia a reprezentat o problemă mult mai importantă, aceasta având o importanţă aproape neglijabilă pentru cei care au votat pentru Trump

A fost sau nu mersul economiei un factor decisiv în...

Autor: Catalina Apostoiu

06.11.2020, 00:07 861

Alegerile prezidenţiale din SUA din acest an au reprezentat o cursă mult mai strânsă decât mulţi operatori de sondaje şi experţi au anticipat, iar acest lucru reflectă realitatea unei ţări extrem de divizate din punct de vedere politic, dar şi divergenţele mari de opinie în ceea ce priveşte economia americană, scrie Deutsche Welle.

Economia este adesea un factor decisiv în alegerile americane, iar o mare parte din date sugerează că lucrurile au stat la fel şi de această dată, chiar şi în contextul pandemiei. Acest lucru l-a ajutat în mod clar pe Trump.

Divergenţele de opinie iau multe forme, fie că este vorba de întrebarea care dintre cei doi candidaţi este cel mai bine poziţionat pentru a gestiona economia în următorii patru ani sau dacă Donald Trump a gestionat-o cu succes ca preşedinte. Semnificativă este şi măsura în care alegătorii privesc economia drept un subiect vital asupra căruia să voteze.

În august, Pew Research Center publica un studiu potrivit căruia 79% din alegători declarau că economia va fi foarte importantă pentru ei în alegeri. Comparativ, pentru 68% dintre alegători problema sănătăţii prima. Trei luni mai târziu, un sondaj CNN realizat în ziua alegerilor dezvăluia o imagine similară. Există totuşi o diferenţă foarte revelatoare: numai unu din 10 alegători pentru Biden declarau că economia este principalul motiv pentru care votează pentru el, în timp ce raportul în cazul lui Trump era de şase din 10.

Pentru alegătorii lui Biden, pandemia a reprezentat o problemă mult mai importantă, aceasta având o importanţă aproape neglijabilă pentru cei care au votat pentru Trump. Totuşi, peste jumătate din electorat a declarat că pandemia le-a provocat greutăţi financiare.

Datele respective explică probabil de ce Trump a atras atât de multe voturi. Clar mulţi dintre cei care-l susţin pe acesta o fac pentru că apreciază modul în care a gestionat economia.

Multe dintre voturile pentru Trump se bazează însă clar pe evoluţia economiei de dinaintea pandemiei.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO