Business Internaţional

Mesajul Guvernul Ungariei de Ziua Maghiarilor: Cauza autonomiei Ţinutului Secuiesc este mai importantă decât criza migraţiei

Mesajul Guvernul Ungariei de Ziua Maghiarilor: Cauza...

Autor: Andrei Ionascu

15.03.2018, 19:44 50

Cauza autonomiei Ţinutului Secuiesc este mai importantă decât gestionarea crizei migraţiei, a declarat joi Janos Lazar, şeful de cabinet al premierului ungar Viktor Orban, în cadrul unui eveniment organizat la Sfântu Gheorghe cu ocazia Zilei Maghiarilor de Pretutindeni, relatează agenţia MTI.

"Cauza autonomiei Ţinutului Secuiesc are o importanţă mai mare pentru partidele de guvernământ din Ungaria decât criza migraţiei şi susţinerea financiară a imigranţilor de religii şi obiceiuri complet străine, care reprezintă în schimb o prioritate pentru partidele de opoziţie. Dacă alianţa Fidesz - Partidul Creştin-Democrat va obţine majoritatea voturilor (în cadrul alegerilor), atunci Ungaria va rămâne a maghiarilor, Ţinutul Secuiesc va fi al secuilor, iar Europa va rămâne a europenilor", a spus Lazar.

La 10 martie, de Ziua Libertăţii Secuilor, preşedintele Consiliului Naţional Secuiesc (CNS), Izsak Balazs, a declarat că o solicitare de autonomie teritorială va fi reformulată pentru recunoaşterea unui drept al comunităţii maghiare.

În 2017, guvernul Ungariei a lansat un program în valoare de 3,2 milioane de euro pentru promovarea comunităţilor etnice maghiare din Transilvania. Totodată, premierul şi vicepremierul Ungariei au indicat că vor continua eforturile de obţinere a autonomiei pentru regiunea Ţinutul Secuiesc.

Şeful de cabinet al premierului Ungariei a mai spus că "Europa este din nou un teren de luptă între ideologiile imperialiste şi cele naţionaliste", iar miza următoarelor alegeri parlamentare va fi "dacă Ungaria va deveni un rai al imigranţilor sau un apărator al independenţei naţionale".

Recent, Guvernul Ungariei a trimis 12 propuneri de amendamente la pachetul de măsuri întocmit de ONU privind migraţia, justificând că "migraţia este periculoasă şi prezintă riscuri grave de securitate naţională".

Guvernul de la Budapesta solicită comunităţii internaţionale să acorde prioritate măsurilor care vizează stoparea migraţiei şi garantarea siguranţei cetăţenilor. În plus, amendamentele stabilesc faptul că dreptul la migraţie nu este un drept fundamental al omului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO