Business Internaţional

Mesajul ministrului german de finanţe pentru liderii Europei: Economia continentului poate ajunge la nivelurile de dinainte de criză până în 2022, sau poate chiar mai devreme

Olaf Scholz, ministrul de finanţe al Germaniei

Olaf Scholz, ministrul de finanţe al Germaniei

Autor: Eduard Ivanovici

13.10.2020, 13:51 174

Ministrul german al finanţelor Olaf Scholz a declarat că economia Europei se poate întoarce la nivelurile de dinainte de pandemie până în 2022, însă liderii europeni trebuie să lucreze împreună, conform CNBC.

„Dacă mă uit peste date, putem fi destul de optimişti în ceea ce priveşte viitorul (...) Avem şansa de a ne întoarce la situaţia de dinainte de criză înainte de începutul lui 2022, posibil chiar mai devreme. Însă trebuie să înţelegem că depindem unii de ceilalţi”, spune Scholz.

Solidaritatea europeană a fost supusă constant la teste în timpul pandemiei de coronavirus. Măsurile de carantină, impuse în primăvară pentru a controla răspândirea virusului, şi-au spus cuvântul asupra creşterilor economice şi mediului de afaceri din Europa. Fondul Monetar Internaţional (FMI) trebuie să publice săptămâna aceasta ultimele estimări pentru sfârşitul lui 2020, însă organizaţia a declarat în iunie că PIB-ul zonei euro se va contracta anul acesta cu 10,2%.

Liderii europeni au căzut de acord asupra unui buget fără precedent în istoria continentului, urmând să se alimenteze o serie de iniţiative între 2021 şi 2027 în valoare de peste un trilion de euro. De asemenea, oficialii UE au convenit asupra unui efort de redresare în valoare de 750 de miliarde de euro pentru a ajuta statele membre să abordeze criza provocată de pandemie.

Scholz spune că UE trebuie să profite de oportunitatea de a crea o uniune fiscală mai apropiată şi descrie situaţia drept un „moment hamiltonian”, referindu-se la acordul semnat în 1790 de Alexander Hamilton, secretarul trezoreriei Statelor Unite, prin care a transformat datoriile statelor în obligaţiuni comune pentru uniunea federală.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO