Business Internaţional

Michel Barnier, negociatorul UE pentru Brexit: Încă există riscul ca Marea Britanie să iasă din Uniunea Europeană fără Acord

Michel Barnier, negociatorul UE pentru Brexit: Încă...

Autor: Andrei Vacaru, Mediafax

30.10.2019, 18:27 95

Negociatorul Uniunii Europene pentru Brexit, Michel Barnier, a informat miercuri că încă există posibilitatea ca Marea Britanie să iasă din Uniunea Europeană fără Acord şi a adăugat că negocierile referitoare la comerţ cu Londra vor fi „dificile”, potrivit Reuters.

Declaraţiile sale vin în contextul în care pe 12 decembrie au loc alegeri generale în Marea Britanie, scrutin despre care premierul Boris Johnson speră că va duce la rezolvarea actualei crize privind ieşirea ţării din Blocul comunitar.

„Riscul unui Brexit fără un acord ratificat încă există. Trebuie să ne pregătim”, a spus Barnier în timpul unui discurs susţinut la Bruxelles.

„În toate statele membre este o diferenţă mare în ceea ce priveşte companiile mari şi IMM-urile în privinţa pregătirii pentru Brexit. Trebuie să continuăm să lucrăm, în special cu IMM-urile”, a spus el.

Barnier a adăugat că Marea Britanie ar putea ieşi din Uniunea Europeană la finalul lunii ianuarie 2020 dacă Parlamentul de la Londra nu va ratifica Acordul propus de Boris Johnson, iar autorităţile europene vor decide să nu acorde un nou termen în privinţa Brexit. 

Oficialul european a mai spus că timpul dintre ieşirea efectivă a Marii Britanii din Uniunea Europeană şi sfârşitul anului 2020 este extrem de important în ceea ce priveşte semnarea unui acord comercial între Bruxelles şi Londra.

„Negocierile vor fi dificile şi solicitante. Timpul de care dispunem pentru a încheia negocierile va fi extrem de scurt, 11 luni”, a mai spus el. „Având în vedere proximitatea noastră geografică şi independenţa noastră economică (...) vrem să avem garanţii solide în privinţa tuturor aspectelor”, a adăugat oficialul.

De asemenea, Barnier a precizat că Uniunea Europeană va permite Marii Britanii acces la piaţa unică după Brexit doar dacă Londra va motiva o astfel de solicitare şi dacă se va asigura că regulile şi standardele europene vor fi respectate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO