Business Internaţional

Micii proprietari de restaurante din America îşi încurajează clienţii să intre cu arma

Micii proprietari de restaurante din America îşi...

Autor: Daniela Stoican

10.08.2014, 19:00 762

Lanţurile mari de restaurante precum Starbucks nu permit americanilor să intre în localuri cu arme, dar mai multe restaurante independente îi primesc cu braţele deschise pe posesorii de arme care vin cu ele în restaurant, scrie The Wall Street Journal.

Restaurante precum Shiloh Brew & Chew din Maryville, Tennessee, au la intrare pancarte pe care scrie că armele sunt permise, iar localuri precum All Around Pizza and Deli din Virginia Beach, statul Virginia, oferă discounturi celor care au arme în dotare.

„Cred în dreptul de a purta armă. Şi până la urmă cine sunt eu, mic proprietar de afacere, să îi iau acest drept?”, se întreabă Sharma Floyd, proprietara Shiloh Brew & Chew. Ea a pus un bilet în geamul restaurantului, pe care scrie „Armele sunt binevenite în restaurant”, iar deasupra o poză cu o armă. Majoritatea statelor americane permit cetăţenilor să poarte arme pe stradă, fie la vedere, fie camuflate, dar companiile private au libertatea de a alege dacă permit clienţilor să intre cu arme sau nu.

Anul trecut Starbucks le-a cerut clienţilor să nu aducă arme în cele 12.000 de cafenele ale sale din SUA. Anul acesta şi alte lanţuri au făcut solicitări similare după ce participanţii la o demonstraţie în favoarea dreptului de port armă au adus cu ei în localuri puşti de vânătoare şi arme semi-automate pentru a milita pentru dreptul de a afişa arma în public. Lanţurile respective nu au  interzis persoanelor respective să intre cu armele în local, ci doar le-au solicitat să le lase afară.

Activiştii care militează pentru controlul armelor spun că cei care încurajează portul de arme sunt iresponsabili. „Restaurantele îşi protejează clienţii de fumul de ţigară, deci ar fi rezonabil să te gândeşti că ar face toate eforturile pentru a-i proteja şi de gloanţe”, spune Shannon Watts, fondatoarea unei asociaţii care militează pentru controlul armelor şi care a făcut presiuni asupra companiilor mari pentru a adopta politici mai stricte în domeniul posesiei de arme.

Susţinătorii dreptului de port armă spun că asemenea îngrijorări sunt exagerate. „Majoritatea proprietarilor de arme sunt politicoşi şi responsabili în ceea ce priveşte armele lor”, spune Dave Workman, director de comunicare la o organizaţie care militează pentru dreptul de port armă. 
Bryan Crosswhite, proprietar al localului The Cajun Experience, care oferă discount-uri de 10% miercurea purtătorilor de armă, spune că nu a avut probleme cu aceşti clienţi şi că lor nu le serveşte alcool. Ocazional se întâmplă ca oamenii să îi folosească restaurantul pentru a se afişa cu arme mai impresionante. „La un moment dat a venit un tip cu o mitralieră AR-15. I-am spus să se ducă acasă”, a trasat el limita.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO