Business Internaţional

În mijlocul discuţiilor de fuziune cu UniCredit, SocGen vrea să îşi încheie scandalurile: Francezii au bătut palma cu autorităţile americane după ce au fost acuzaţi de manipularea dobânzilor şi de mituirea oficialilor din Libia

În mijlocul discuţiilor de fuziune cu UniCredit, SocGen...

Autor: Alex Ciutacu

04.06.2018, 15:27 734

Societe Generale, care controlează pe piaţa din România banca BRD, a ajuns la un acord cu autorităţile americane pentru a încheia înţelegeri cu privire la o serie de procese în care sunt implicaţi francezii. Ei au fost acuzaţi că ar fi manipulat dobânzile şi că ar fi mituit oficiali din Libia, potrivit Bloomberg.

Societe Generale a picat de acord să plătească o serie de amenzi şi penalităţi, a căror valoare nu a fost precizată în spaţiul public, pentru a încheia investigaţiile americanilor. Principalele „dureri de cap legale” ale băncii franceze sunt acuzaţiile prin care SocGen ar fi înregistrat cifre neadevărate pentru Libor, iar într-un caz separat, banca este acuzată că ar fi mituit oficiali din Libia pentru a câştiga o serie de acorduri de investiţii.

Penalităţile sunt acoperite integral de provizioanele existente, spune creditorul, fără a  oferi mai multe detalii.

Banca ar plăti aproximativ 1 miliard de dolari pentru a rezolva aceste dispute legale, potrivit unor surse citate de Bloomberg în urmă cu o lună.

Societe Generale se alătură Deutsche Bank şi Royal Bank of Scotland pe lista creditorilor care plătesc miliarde de dolari în penalităţi şi amenzi pentru a încheia astfel de acuzaţii.

Pentru CEO-ul SocGen, Frederic Oudea, care e la cârma grupului francez de zece ani, rezolvarea acestor probleme înlătură mare parte din nesiguranţa care plana asupra creditorului, ajutându-l să îşi atingă ţintele ambiţioase de profitabilitate şi creştere pentru 2020.

Luni la ora 15.30, acţiunile Societe Generale se tranzacţionau la 38,18 euro per acţiune, în creştere cu 1,73% de la deschidere, aceasta fiind una dintre cel mai mari creşteri de astăzi din indexul băncilor Euro Stoxx.

Această creştere vine după ce Financial Times a anunţat că SocGen discută o potenţială fuziune cu italienii de la UniCredit.

CEO-ul UniCredit Jean Pierre Mustier, care este francez şi a lucrat pentru SocGen, a dezvoltat această idee de mai multe luni, potrivit FT. Directorii SocGen de asemenea au studiat posibilitatea unei fuziuni.

Discuţiile legate de o asemenea fuziune sunt într-un stadiu incipient, iar climatul politic agitat din Italia s-ar putea dovedi un impediment major. Situaţia politică din Roma deja a dus la extinderea orizontului de timp pentru un potenţial deal, faţă de 18 luni cât era vehiculat iniţial. 

SocGen, a doua cea mai mare bancă franceză, a avut pe masă combinarea celor două entităţi în ultimul deceniu şi jumătate. Chiar şi în eventualitatea demarării planurilor de fuizune, potrivit FT, băncile nu vor fi gata pentru mutare cel puţin încă un an.

De cealaltă parte, UniCredit, cea mai mare bancă italiană după active, a luat în considerare anul trecut o fuziune cu banca germană Commerzban. Subiectul consolidării sistemului bancar european a fost unul dintre cele mai în vogă topicuri din ultima perioadă, în consiţiile scăderii puternice a dobânzilor şi erodării profiturilor, dar şi în faţa competiţiei crescute din SUA şi China. 

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO