Business Internaţional

Miliardarii americani au saracit din cauza nationalizarilor si falimentelor bancare

09.10.2008, 18:54 17

In conditiile in care Wall Street-ul s-a confruntat cu probleme majore in ultimii ani, multi dintre cei mai bogati americani au fost atrasi in vartej, pierzand miliarde de dolari.

Un exemplu ar fi Maurice Greenberg. In momentul in care Forbes a publicat ultima editie a Top 400 al celor mai bogati americani, cel care a facut din AIG un colos se situa pe locul 135, cu o avere estimata la 2,8 miliarde de dolari. In calitatea sa de fost presedinte al AIG, mare parte din averea acestuia era strans legata de titlurile bursiere ale asiguratorului american.
Cea mai buna solutie pentru Greenberg ar fi fost sa-si diversifice portofoliul de actiuni. Si asta in conditiile in care, problemele AIG i-au fortat pe oficialii companiei sa vanda cea mai mare a actiunilor acesteia guvernului american pentru a obtine lichiditati.
Care va fi locul lui Greenberg in urmatoarea editie a Forbes 400? Nu va fi unul, spun reprezentantii celebrei reviste americane. Calculele acestora arata ca de la sfarsitul lunii august pana acum actiunile detinute de Greenberg au pierdut 750 de milioane de dolari din valoare.
"In mai putin de un an - compania pe care eu si alti actionari am urmat-o indeaproape si pe care timp de 35 de ani am transformat-o in cel mai de succes asigurator din istorie - a pierdut mai mult de 90% din valoare", arata Greenberg intr-o scrisoare recenta. "In ciuda asigurarilor repetate pe care le-am primit de la executivii AIG si potrivit carora totul era sub control, vedem acum ca nimic nu a fost sub control", a adaugat el. Greenberg nu este insa singurul intr-o situatie de acest gen. Anul trecut, "echipa" tata-fiu Leslie si Louis Gonda aveau amandoi locuri in Forbes 400. Louis avea o avere estimata la 1,7 miliarde de dolari, iar Leslie administra 1,4 miliarde de dolari.
Astazi niciunul dintre ei nu se mai gaseste in randul miliardarilor. Cei doi au infiintat in 1973 International Lease Finance, o compania care achizitiona si inchiria avioane. In momentul in care compania a fost preluata de AIG, cei doi oameni de afaceri au acumulat un volum urias de actiuni apartinand asiguratorului american.
Acestia, impreuna cu Steven Udvar-Hazy, au primit o lovitura puternica. Udvar-Uzy a fost impreuna cu cei doi Gonda cofondator al International Lease Finance. In 2007, acesta ocupa locul 79 in clasamentul Forbes, avand o avere de 4,1 miliarde de dolari. Acum se afla pe locul 147, cu o avere de 2,8 mld. dolari.
O alta victima a evolutiei actiunilor AIG este Ernest Stempel. Acesta s-a alaturat AIG, in functia de asistent manager, in 1938. A urcat in ierarhie, pana la functia de vicepresedinte al companiei, fiind cel care a contribuit cel mai mult la dezvoltarea diviziei de asigurari de viata a grupului. In 2007 se pozitiona pe locul 287 in clasamentul celor mai bogati americani, cu o avere de 1,7 miliarde de dolari. Acum nu mai ocupa insa un loc in Forbes 400.
AIG nu a fost insa singura companie care a provocat pagube uriase miliardarilor americani. Clemmie Dixon Spangler a inregistrat o pierdere de 900 de milioane de dolari. Si asta in conditiile in care absolventul de Harvard a avut o expunere puternica la actiunile Bank of America si Wachovia.
Ernest Rady, care avea o avere de 2,1 miliarde de dolari anul trecut, nu a mai prins nici el un loc in Forbes 400 in 2008.
Rady conducea o companie care a fost achizitionata, in septembrie 2006, de Wachovia pentru 3,9 miliarde de dolari. Totul a fost platit insa in actiuni, nu in bani lichizi. Iar actiunile bancii au pierdut mai mult de 70% in ultimul an.
Sanford Weil a asistat, de asemenea, la o prabusire a averii sale cu 500 de milioane de dolari, ca urmare a evolutiei actiunilor Citigroup. Prin intermediul mai multor achizitii, Weill a creat asiguratorul Travelers Group, care in 1999 a fuzionat cu Citicorp. Ulterior acesta a preluat conducerea Citigroup, compania care a rezultat in urma fuziunii. Anul trecut, actiunile companiei au pierdut 60% din valoare, pe fondul pierderilor uriase din segmentul subprime. Weill se mentine totusi in randul miliardarilor, cu o avere estimata la 1,3 miliarde de dolari.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO