Business Internaţional

Miliardarii din Los Angeles vor sa puna mana pe LA Times

10.11.2006, 19:10 16

Doi dintre locuitorii cei mai instariti ai Southland-ului au facut ieri o oferta pentru cea mai mare companie media americana, The Tribune, in incercarea de a readuce Los Angeles Times sub conducerea unui investitor local, scrie LA Times.
Filantropii miliardari Eli Broad si Ron Burkle, care si-a castigat averea de pe urma industriei supermarketurilor, au lansat o oferta pentru The Tribune, companie cu sediul in Chicago. Pe langa LA Times, Tribune detine KTLA Channel 5, cateva zeci de alte ziare locale, statii de televiziune si echipa de baseball Chicago Cubs.
Cei doi nu vor sa ofere detalii in legatura cu oferta lor, care a fost facuta prin intermediul companiilor pe care le controleaza. Oferta este "competitiva" comparativ cu celelalte oferte facute catre Tribune saptamana trecuta, a declarat o persoana apropiata celor doi, dar care nu este autorizata sa discute public despre acest subiect. Broad si Burkle si-au exprimat in mod repetat interesul de a detine ziarul din orasul lor natal. Principalul lor scop: restabilirea proprietatii asupra The Times, care a pierdut doi publicisti si doi editorialisti in anii de lupta pentru angajati cu Tribune.
Compania a fost presata de catre actionari, inclusiv familia Chandler din California, sa creasca preturile actiunilor prin intermediul unor vanzari ale holding-urilor sale.
Vestile despre vanzare au crescut actiunile Tribune cu 2,7% miercuri, pana la 32,48 dolari, care valoreaza compania la 7,75 miliarde de dolari (6,05 miliarde de euro).
Observatorii procesului de licitatie au fost surprinsi ca magnatii locali au facut o oferta pentru intreaga companie in loc de una numai pentru Times. Fara detalii suplimentare, expertii au declarat ca este imposibil sa judece viabilitatea ofertei sau ce va face cuplul cu cele 11 cotidiene la Tribune si cele 25 de posturi de televiziune.
"Este o optiune interesanta pentru Tribune Co. si pentru Los Angeles Times", a spus George Kieffer, un avocat care a ajutat la organizarea grupului de activisti civici care face lobby pentru ca Tribune sa opreasca reducerile de personal al ziarului."
Broad si Burkle s-au consultat impreuna cateva saptamani, in timp ce magnatul David Geffen a cantarit singur lansarea unei oferte pentru The Times, al carui tiraj saptamanal de 776.000, este al patrulea din tara. Acest lucru a creat tensiune intre cele doua parti.
Geffen ramane foarte interesat in a cumpara ziarul, spun asociatii, dar crede ca Tribune s-ar putea astepta la un pret mult prea mare.
Creatorul Geffen Records si co-fondatorul studioului DreamWorks SKG a spus ca el crede ca The Times valoreaza 1,75 miliarde de dolari sau 2 miliarde de dolari. Antipatia reciproca dintre Broad si Geffen e cunoscuta in cercurile puterii din oras si aceasta animozitate pare ca alimenteaza competitia asupra The Times. Fiecare parte s-a intrebat de seriozitatea celeilalte in privinta achizitionarii ziarului, spun cei care au vorbit cu ei.
Sustinatorii lui Geffen se lauda cu averea lui, estimata de revista Forbes la 4,6 miliarde de dolari (3,59 miliarde de euro), si sugereaza ca o achizitie cu bani cash ar evita complicatiile referitoare la parteneri si la imprumuturi bancare. Geffen mentioneaza deseori numele The Times in conversatiile sale, spun acesti oameni, si vorbeste despre cum ar imbunatati el imaginea ziarului si reportajele despre arta, printre alte lucruri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO