Business Internaţional

Miliardarul Amancio Ortega începe să facă din nou profit: Inditex, proprietarul magazinelor Zara, a avut un plus de 214 mil. euro în T2

Miliardarul Amancio Ortega începe să facă din nou...

Autor: Eduard Ivanovici

16.09.2020, 13:21 193

Grupul spaniol Inditex, care deţine brandurile ZARA, Massimo Dutti şi Bershka, s-a reîntors pe profit în timpul verii în condiţiile în care pandemia a lovit din plin cel mai mare retailer de îmbrăcăminte al plantei în primele luni ale anului, anunţă Financial Times.

Compania a declarat că vânzările din online şi retail au crescut semnificativ în timpul verii, după ce scăzuseră în aprilie cu 28% faţa de aceeaşi perioadă a anului trecut.

În al doilea trimestru financiar, care s-a încheiat pe 31 iulie, Inditex a raportat un profit net de 214 milioane de euro. În T1, grupul a suferit pierderi de 409 milioane de euro, incluzând aici un provizion de 308 milioane de euro pentru programul de optimizare a magazinelor, care va continua, în ciuda pandemiei, până în 2021.

Per total, vânzările au scăzut cu 31% comparativ cu anul trecut şi au ajuns la 4,7 miliarde de euro, însă au recuperat din contracţia suferită în primul trimestru – minus 44%.

Acţiunile au crescut cu până la 5% în primele ore ale şedinţei de tranzacţionare de miercuri şi se aşteaptă să îşi revină treptat la normal în T3 pe măsură ce vânzările din magazine îşi revin din şocul generat de coronavirus. Până acum, compania a deschis 98% din totalul magazinelor pe care le deţine. De asemenea, vânzările online au crescut cu 74% între februarie şi iulie.

Şeful Inditex, Amancio Ortega, are în prezent o avere de 60,1 miliarde de dolari, potrivit Bloomberg Billionaires Index.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO