Business Internaţional

Miliardarul Eike Batista, care a fost cel mai bogat om din Brazilia, a fost condamnat la 30 de ani de închisoare

Miliardarul Eike Batista, care a fost cel mai bogat om...

Autor: Alex Ciutacu

05.07.2018, 10:15 1408

Eike Batista, fostul cel mai bogat om din Brazilia, a fost condamnat la 30 de ani de închisoare în urma unor fapte de corupţie, potrivit Bloomberg.

Batista a fost condamnat pentru că i-a plătit 16,6 milioane de dolari fostului guvernator din Rio de Janeiro pentru a primi contracte publice de la stat, potrivit sentinţei publicate pe sistemul digital al tribunalelor din Rio.

Avocatul lui Batista, Fernando Martins, a transmis că va face apel. Batista se află în prezent în arest la domiciliu, iar fostul guvernator al Rio, Sergio Cabral, este în închisoare deja.

„Exact pentru că este un om de afaceri cunoscut la nivel mondial, practicile sale criminale de business erau capabile să contamineze mediul de business şi reputaţia Braziliei, lăsând cicatrici adânci în încrederea investitorilor şi antreprenorilor care, în ultimii ani, au văzut Brazilia ca pe o opţiune bună de investiţii”, scrie judecătorul Marcelo Bretas în legătură cu decizia sa.

Procesul cunoscut sub numele de „Carwash” a început în 2014 şi a avut ca rezultat o serie de condamnări în rândul unor mari politicieni ai ţării şi ai oamenilor de afaceri – printre care şi fostul preşedinte al ţării Luiz Inacio Lula da Silva. Investigaţia a atras atenţia asupra unei epidemii de corupţie.

Un raid al poliţiei la conacul lui Batista anul trecut a descoperit un Lamborghini Aventador parcat în sufragerie şi un seif plin de bani, dar nu şi pe suspect. Poliţia l-a declarat drept fugar internaţional, iar atunci când s-a întors în Brazilia l-au băgat în închisoare, pentru a-i da drumul în arest la domiciliu trei luni mai târziu.

Imperiul de mărfuri şi spaţii logistice i-a asigurat lui Batista o avere personală de peste 30 de miliarde de dolari la începutul deceniului, transformându-l într-unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume.

Averea s-a evaporat după ce muntele său de start-up-uri s-a prăbuşit sub greutatea datoriilor. A primit „distincţia” de „miliardar negativ” în 2015, când averea lui s-a scufundat la datorii de 1 miliard de dolari.

 

Dana Demetrian, vicepreşedinte, BCR

Cred că pot să spun după 20 şi ceva de ani că România are o şansă. Trebuie să credităm dar trebuie să fim stăpâni pe stabilitatea ssitemului să nu generăm risuri viitoare. Avem nevoie de multă educaţie în zona micilor întreprinzători, iar noi trebuie să stabilim aceste reguli.

Evoluţia de piaţă ne spune căt trebuie să fim cu un pas înainte şi nu cred c pregătim România pt anul acesta sau anul următor ci pentru următorii 10 ani.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO