Business Internaţional

Miliardarul George Soros a fost încoronat drept cel mai „prolific“ manager de fond de hedging din lume

Autor: Andreea Neferu

12.09.2010, 23:20 227

Miliardarul american de origine ungară George Soros esteconsiderat "cel mai profitabil" investitor, în condiţiile în carefondul său de hedging, Quantum Endowment, a generat câştiguri de 32mld. dolari (circa 25 mld. euro) pentru clienţii săi în cei 37 deani de la înfiinţare, potrivit cotidianului britanic FinancialTimes.

Astfel, Soros, figură cunoscută în special pentru prăbuşirealirei sterline la începutul anilor '90, a reuşit să "producă",alături de echipa sa formată din 300 de angajaţi, circa 900 mil.dolari (aproximativ 700 mil. euro) pe an pentru clienţi. Într-untop al celor mai "rentabili" manageri de fonduri de investiţii dinlume, Soros primeşte locul de onoare, însă nici ocupanţiiurmătoarelor poziţii nu şi-au dezamăgit clienţii, astfel că primiizece mari manageri de fonduri de investiţii au generat câştigurinete cumulate de 154 mld. dolari (121 mld. euro) de-a lungultimpului, potrivit unui studiu realizat de Rick Sopher de la fondulde private equity Edmond de Rothschild, care relevă aptitudinilecelor mai buni manageri.

"Aceştia sunt marii manageri care au făcut tone de bani, însăîntre cei 7.000 de manageri care există în această industrie existăşi multe dezamăgiri", explică Sopher.

Cei zece cei mai importanţi manageri de fonduri de investiţiisunt în general la cârma acestora încă de la începutul anilor '90şi, în unele cazuri, chiar de mai mult timp.

Ocupantul locului al doilea în acest top, John Paulson, a reuşitsă obţină într-un singur an mai mulţi bani decât orice altinvestitor, pariind împotriva ipotecilor de tip subprime. Dealtfel, fondul său de investiţii Paulson & Co. a generat pentruclienţii săi câştiguri nete de 26,4 mld. dolari (aproape 21 mld.euro) de la înfiinţarea sa în urmă cu 16 ani. Paulson a pariat înultima perioadă pe aur şi pe sistemul bancar, anticipând deasemenea că fenomenul inflaţionist va reveni. "Suntem încântaţi deoportunităţile de investiţii. Pieţele au coborât la un nivel lacare s-a creat un moment istoric, în care poţi cumpăra active defoarte bună calitate la preţuri derizorii", a declarat Paulsonreferitor la contextul investiţional actual.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO