Business Internaţional

Miliardarul George Soros îl pune la zid pe Viktor Orban

Miliardarul George Soros îl pune la zid pe Viktor Orban

Autor: Alex Ciutacu

26.06.2018, 15:52 1048

Universitatea Centrală Europeană, instituţia fondată de investitorul şi filantropul George Soros, a transmis că va rezista presiunilor din partea guvernului Orban cu privire la continuarea operaţiunilor în Budapesta, chiar dacă îşi mai dezvoltă şi un nou campus în Viena, potrivit Bloomberg.

Decizia luată de consiliul de administraţie al universităţii, din care face parte şi Soros, forţează cabinetul lui Orban să decidă dacă reînnoieşte licenţa de funcţionare a şcolii până la sfârşitul anului sau allege opusul şi riscă să fie expulzat din Partidul Popular European (PPE) – care l-a protejat pe liderul populist în faţa criticilor cu privire la erodarea democraţiei.

Orban, care a promis că va eradica democraţia liberal din Ungaria, a înăsprit regulamentul cadru pentru universităţile străine anul trecut. Corpul executive al UE a depus o plângere penală împotriva Ungariei, susţinând că o astfel de decizie este împotriva credinţelor blocului european.

Deşi Universitatea a îndeplnit criteriile necesare cerute de noua legislaţie, nu a primit licenţa de funcţioanre

„Guvernul ungar a repetat  că odată ce îndeplinim condiţiile legislaţiei revizuite, vom fi trataţi egal şi vom putea opera în Ungaria”, spune Leon Botstein, preşedinte al board-ului universităţii. „Acum este timpul pentru Ungaria să pună în aplicare aceste promisiuni”.

Decizia este una dificilă pentru Orban, care a împânzit Ungaria cu panorui anti-Soros în timpul campaniei parlamentare din aprilie – pe care le-a câştigat la limită.

Panourile îl înfăţişau pe Soros, 87 ani, ca un geniu pro-imigrare care intenţionează să submineze guvernul naţionalist. Soros, miliardarul care a supravieţuit Holocaustului în Ungaria şi a migrat în final spre SUA, a negat acuzaţiile.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO