Business Internaţional

Miliardarul George Soros incearca sa faca bani de pe urma crizei creditelor

20.08.2008, 19:21 15

Soros Fund Management si-a majorat participatia in cadrul Lehman Brothers de la 10.000 de actiuni detinute in luna martie la 9,47 milioane de actiuni comune, reprezentand 1,36% din total, la sfarsitul lunii iunie, conform Hedgeweek.com.
Actiunile bancii de investitii au inregistrat o scadere de 75% de la inceputul anului in conditiile in care banca aflata in impas incearca sa depaseasca criza de credit si lichiditate. Soros considera probabil ca este momentul potrivit sa faca o afacere profitabila pe seama celei de-a patra mari banci de investitii din Statele Unite, desi valoarea participatiei sale a scazut de la 187,7 mil. dolari la sfarsitul trimestrului pana la 153,5 mil. dolari pe 15 august in urma unei reduceri cu 18 procente a valorii actiunilor Lehman in ultimele sase saptamani.
Iar asta nu e tot. Soros Fund Management a achizitionat si o participatie de 811 milioane de dolari in cadrul Petroleo Brasileiro in cel de-al doilea trimestru al acestui an, actiunile detinute la compania petroliera braziliana mai bine cunoscuta sub denumirea de Petrobras devenind astfel cea mai mare detinere a acestuia.
Soros si-a majorat in acelasi timp detinerile din sectorul minier si al marfurilor, iar pe 30 iunie participatia din cadrul Petrobras reprezenta 22% din portofoliul in valoare de 3,68 mld. dolari detinut de Soros Fund Management.
Soros este un investitor renumit, iar strategia sa de investitii este urmarita indeaproape de managerii de fonduri de hedging, unii dintre ei urmandu-i deciziile de investitii. Totusi, in ciuda reputatiei sale, Soros nu este infailibil. Fondurile sale au inregistrat unele din cele mai mari pierderi cand Rusia a intrat in criza financiara in 1998. De la inceputul lunii iunie, pretul actiunilor Petrobras a scazut cu 28%. Totusi, investitiile precum cele in Lehman si Petrobras tin piata in alerta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO